Robin Williams overleden

Hij werd omschreven als 'the funniest man alive'. © Reuters

De Amerikaanse komiek en acteur Robin Williams is op 63-jarige leeftijd gestorven. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om zelfdoding.

Williams werd bewusteloos aangetroffen in zijn huis in Tiburon, Californië. Rond de middag plaatselijke tijd kwamen hulpdiensten en politie ter plekke. Ze konden enkel de dood vaststellen. Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat het om zelfmoord door verstikking gaat, maar verder onderzoek moet duidelijkheid brengen.

Williams was recent in rehab gegaan om aanhoudende problemen met cocaïne- en alcoholverslaving te bekampen. In 2009 onderging hij een zware hartoperatie.

Hij was volgens zijn publiciste Mara Buxbaum zwaar depressief.

Williams, die uit Chicago afkomstig was, had bekendheid verworven als stand-up comedian, met een uitzonderlijk talent om te improviseren. Hij werd een tv-ster met zijn rol in de serie Mork and Mindy.

Later bereikte hij megasterrenstatus in Hollywood, met hoofdrollen in kaskrakers als Mrs. Doubtfire. Hij speelde ook in niet-komische, minder grootschalige films zoals Good Morning, Vietnam, Awakenings, The Dead Poets Society en Good Will Hunting. Voor zijn (bij)rol in die laatste film won hij zijn enige Oscar.

Daklozen

Williams was samen met Whoopi Goldberg en Billy Crystal de drijvende kracht achter Comic Relief, een organisatie die geld inzamelt voor daklozen.

Hij fietste zelf en was een sportliefhebber, met interesse voor wielrennen en voetbal. Hij zocht Lance Armstrong op in de Tour en hij supporterde voor de Amerikaanse voetbalploeg, laatst nog tijdens het WK-duel met België.

Het magazine Entertainment Weekly omschreef hem in 1997 als “the funniest man alive”.

Maar hoewel hij echt, aanhoudend en super-energetisch grappig was, was hij ook de droeve komiek, die altijd in karakter bleef, misschien gefrustreerd was over zijn filmcarrière die toch meer zeemzoete rollen bevatte dan hij had gewenst.

Echtgenote

Terwijl de publiciste opriep om de familie met rust te laten, reageerde Williams’ echtgenote Susan Schneider in een mededeling: “Ik verloor vanochtend mijn echtgenoot en mijn beste vriend, terwijl de wereld een van haar meest geliefde artiesten en een van haar mooiste mensen heeft verloren. We hopen dat bij de herinneringen aan Robin Williams de focus niet zal liggen op zijn dood, maar op de ontelbare momenten van vreugde en plezier die hij miljoenen mensen heeft bezorgd.”

Obama

President Obama loofde de acteur in een mededeling. “Hij kwam in ons leven als een buitenaards wezen (in Mork and Mindy) – maar uiteindelijk raakte hij elk aspect van de menselijke geest. Hij bracht ons aan het lachen. Hij liet ons huilen. Hij verleende zijn immens talent gul en gratis aan wie dat het meeste nodig had — van de troepen op buitenlandse missie tot de marginalen in onze eigen straten.” (RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content