Rik Torfs: ‘Als CD&V verdwijnt, dan is dat maar zo’

© Belga

CD&V-senator Rik Torfs wil meer inhoud en trots over de identiteit in zijn partij. ‘In Antwerpen komen we niet eens zelfstandig op. Dan denk ik: prostitutie met meer klasse moet toch ook mogelijk zijn’

Hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs, die sinds juni 2010 senator is voor CD&V, haalt in een interview met De Standaard hard uit naar zijn partij. Torfs kan naar eigen zeggen het gebrek aan zelfvertrouwen en ideologisch profiel bij CD&V niet langer aanzien.

Zo hekelt hij het ontbreken van een eigen CD&V-lijst bij de lokale verkiezingen in Antwerpen. “In de grootste stad van Vlaanderen kun je toch niet het signaal geven dat je het niet alleen aankunt. Dat is te gek voor woorden. Dan denk ik: prostitutie met meer klasse moet toch ook mogelijk zijn?”

‘Te pragmatische Kris Peeters’

En hij veroordeelt de al te pragmatische aanpak door de Vlaamse minister-president, Kris Peeters. “Niets verhindert een partij om tegelijk mee te besturen en toch na te denken”, luidt het in de krant. “Kris Peeters noemt de ideologie van CD&V ‘streven naar sustainability’. Ga daar mee naar de kiezer.”

De senator verwijt de partijleiding dat die niets heeft gedaan met enkele pogingen tot ideologische vernieuwing, zoals door hemzelf en Inge Vervotte. Hij is erg scherp voor voorzitter Wouter Beke. “Ik heb met Wouter Beke sinds zijn verkiezing in december 2010 nooit een echt gesprek gehad over inhoud.”

‘Als CD&V verdwijnt, dan is dat maar zo’

Torfs zegt in het interview niet aan te sturen op een breuk met zijn partij, en ook geen ontslag uit de Senaat te willen nemen, maar hoopt dat er een vernieuwingsdebat binnen de partij loskomt. En als dat niet lukt? “Als CD&V verdwijnt, dan is dat maar zo.”

Voorzitter Wouter Beke: ‘Volkomen oneens met kritiek’

CD&V-voorzitter Wouter Beke betreurt het interview van senator Rik Torfs in De Standaard. Dat zegt partijwoordvoerder Peter Poulussen. “Wouter Beke is het ook volkomen oneens met de analyse van Rik Torfs en die analyse wordt ook niet gedragen binnen de partij.”

Het is nog niet duidelijk of het interview gevolgen heeft voor de positie van Torfs. “Wouter Beke is nu met zijn gezin op vakantie in het buitenland. Er is dus nog geen overleg gepland tussen Torfs en Beke. Maar Rik Torfs is nog nooit een goed gesprek uit de weg gegaan”, voegt de CD&V-woordvoerder er nog aan toe.

Marc Van Peel: ‘Onzin’

In De Ochtend op Radio 1 zei Antwerps CD&V-schepen Marc Van Peel zaterdag dat de kritiek van Rik Torfs “er zo ver over gaat dat je je afvraagt of zo iemand nog wel goede bedoelingen heeft met de partij”. Van Peel noemde Torfs een “wit konijn” dat bij de CD&V is binnengehaald.

“Maar zulke mensen onderschatten vaak wat voor hard labeur het in de politiek is achter de schermen”, luidde het. “Witte konijnen zijn mensen met veel kwaliteiten, maar een lange adem is hen meestal niet gegeven”, aldus nog Van Peel, die ook liet vallen dat hij Rik Torfs als een medestrever “zag”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content