Richard III na 530 jaar in ere hersteld met officiële begrafenis

Een reconstructie van het gezicht van Richard III op basis van de gevonden menselijke resten. © Reuters

De in 1485 overleden Engelse koning Richard III, wiens gebeente in 2012 werd aangetroffen onder een parking, zal opnieuw – en ditmaal met de nodige luister – begraven worden.

Op 26 maart 2015 wordt de Britse koning Richard III na 530 jaar opnieuw begraven, ditmaal in de kathedraal van Leicester. In de kathedraal wordt momenteel al volop ruimte vrijgemaakt voor het graf.

De begrafenis zal live door Channel 4 worden uitgezonden en moet het orgelpunt worden van een gehele week gewijd aan de koning die in de geschiedschrijving en door de schuld van William Shakespeare met een erg negatieve reputatie opgezadeld zit.

Specifieke details over de begrafenis worden later bekend gemaakt, maar de ceremonie zou ‘het karakter van een staatsbegrafenis hebben zonder er een te zijn’. Ook zou een lid van de huidige Britse koninklijke familie aanwezig zijn.

Leicester vs. York

In mei dit jaar had het High Court in Londen het licht op groen gezet voor de teraardebestelling van Richard in Leicester. Dat zorgde voor gemor bij de “afstammelingen” van de laatste Middeleeuwse koning, die Richard liever zes voet onder hadden in York.

Op 22 maart zal het knokige overschot van de stoffelijke resten van de laatste koning uit het geslacht der Plantaganets in een loden kist naar de Universiteit van Leicester worden overgebracht. Dan wordt het gebeente naar Bosworth gebracht, de plaats waar Richard in 1485 bij de beroemde Slag Van overleed. De Battle of Bosworth maakte een einde aan de Rozenoorlog tussen de huizen van York en Tudor. Ook andere gemeentes die geassocieerd worden met leven en (wan)daden van Richard III worden even aangedaan.

Negatieve reputatie

Om zijn negatieve reputatie te verdienen, had Richard, die maar 32 jaar op aarde doorbracht, amper twee regeerjaren nodig. Door zijn opvolgers, de koningen van de Tudordynastie, werd de man afgeschilderd als een “bloeddorstig tiran”. De bard van Stratford-upon-Avon, William Shakespeare, deed er nog een serieuze schep bovenop. Hij schreef de koning de beroemde uitspraak ‘A horse, a horse, my kingdom for a horse’ toe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content