Resterende bewoners Wetteren mogen terug naar huis

© Image Globe

Op twee mensen na, die het dichtst bij de rampsite wonen, mogen de resterende 40 bewoners uit de 250 zone woensdag vanaf 9 uur naar huis.

De terugkeer zal gecontroleerd met metingen gebeuren, zegt gouverneur Jan Briers, tijdens een bewonersbijeenkomst in de brandweerkazene van Wetteren.

De bewoners uit de “rode zone” zijn uiteindelijk 18 dagen geëvacueerd geweest, sinds zaterdagmorgen 4 mei. Ze mogen één dag vroeger dan gepland naar huis.

“De bewoners mogen zich vanaf 9 uur aanmelden aan de brandweerkazerne”, aldus burgemeester Alain Pardaen. “Ter plaatse zullen metingen uitgevoerd worden in hun woning, ze moeten ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zoals kraantjes even laten lopen en het huis verluchten. Ook andere specifieke vragen kunnen besproken worden.”

Sneller dan gepland

De mensen zijn niet verplicht om naar huis te gaan woensdag, wie dat om organisatorische redenen nog niet kan, kan ook donderdag begeleiding krijgen.

Burgemeester Pardaen wijst erop dat het sneller verknippen van de treinstellen ervoor zorgde dat de evacuatie sneller dan gepland (23 mei) is afgelopen. “Waren die grote regenbuien er niet, dan was de evacuatie nog sneller afgelopen.”

De twee bewoners van één woning, die brandschade opliep en waarvan de wagons in de tuin lagen, kunnen voorlopig nog niet naar huis.

Woensdag vanaf 18 uur, als alle bewoners thuis zijn, zal ook de provinciale fase van het rampenplan worden opgeheven, zegt Briers nog. Al moet het coördinatiecomité daarover nog beslissen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content