Koen Meulenaere

René Vandereycken

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Er zijn in dit land twee figuren die in het verborgene leven: monseigneur Vangheluwe en René Vandereycken.

Elk van beiden heeft daarvoor zijn redenen en die zijn slechts in geringe mate gelijklopend. Monseigneur Vangheluwe is ondertussen wel één keer gespot, of hem dat veel goeds heeft gedaan is een andere vraag, maar René Vandereycken lijkt van de aardbodem verdwenen. Moet in een hol in de grond zijn gekropen, zoals Saddam Hoessein en Osama Bin Laden, maar dan zonder videoboodschappen uit te sturen.

René is erin geslaagd om zich door iedereen te doen vergeten. Onlangs ging Het Laatste Nieuws op zoek naar de ideale opvolger voor Francky Dury bij AA Gent. Een profiel werd opgemaakt. Dat was niet niks. Trainingen, tactiek, psychologie, stressbestendigheid, communicatie, flexibiliteit, prijs-kwaliteit, vermogen om Ivan De Witte en Michel Louwagie te verdragen, begrip voor het wat aparte karakter van de Gentenaar… Enfin, men kwam tot twaalf subcategorieën. Trainer van AA Gent is blijkbaar een veeleisende functie.

Niemand beantwoordde aan alle voorwaarden. Sir Alex Ferguson kwam in de buurt, maar er werd getwijfeld aan zijn vermogen om Ivan De Witte en Michel Louwagie te verdragen. Bovendien was hij waarschijnlijk te duur, een bezwaar dat ook gold voor Louis van Gaal en José Mourinho.

Uiteindelijk besloot de krant alleen de haalbare Belgische of met België vertrouwde trainers in aanmerking te nemen. Sommigen scoorden goed op één onderdeel, anderen op een ander, niemand op meer dan drie. Als we alle namen optelden, kwamen we aan achtendertig. Eén ontbrak: René Vandereycken. Gewoon vergeten! Of misschien voldeed hij volgens de samenstellers aan geen enkele van de vereisten, dat kan natuurlijk ook.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content