Rel rond Vlaamse leeuwenvlag op jeugdkampen in Ardennen

In de Ardense gemeente Jalhay is een communautaire rel ontstaan nadat de KSJ van het Limburgse Mopertingen een vlag met de Vlaamse leeuw boven zijn kamp hing. In meerdere Waalse gemeenten is die vlag bij reglement verboden.

De KSJ van Mopertingen is op kamp in Royompré een deelgemeente van Jalhay in de Ardennen. De leiders van de jeugdbeweging hebben aan hun kamp een Vlaamse leeuwenvlag gehesen. Bij het gemeentebestuur zouden daartegen klachten van inwoners van de gemeente binnengelopen zijn.

Belgische driekleur
Ook de eigenaar van het terrein uitte zijn ongenoegen over de Vlaamse vlag. De jeugdbeweging werd zelfs even zonder elektriciteit gezet. De eigenaar eist de verwijdering van de vlag of er moet een Belgische driekleur naast gehangen worden.

‘Onze jeugdbeweging wil geen enkele politieke boodschap uitdragen,’ zegt KSJ-leider Jasper Willems in Het Belang van Limburg. ‘Moeten wij ons nu al schamen voor onze eigen vlag? Dat is toch te gek voor woorden.’

Reglement
Jalhay heeft, net als andere Waalse gemeenten, een reglement goedgekeurd dat het gebruik van Vlaamse vlaggen verbiedt, tenzij in combinatie met de Waalse, de Belgische of de Europese vlag.

”In Wallonië vinden veel mensen de Vlaamse leeuw provocerend,’ zegt jeugdkampcoördindator Charles Seynhaeve van Jalhay. ‘Het uithangen van die vlag kan de openbare orde verstoren.’

Contract
De jeugdbeweging heeft van de gemeente een Belgische vlag in bruikleen gekregen om die op te hangen naast de leeuwenvlag. Volgend jaar gaat de KSJ van Mopertingen op kamp in Houffalize. In die gemeente hebben ze een contract moeten ondertekenen dat hen verbiedt om de Vlaamse vlag te hijsen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content