Reispas voortaan twee jaar langer geldig

Een Belgisch reispaspoort is binnenkort zeven jaar geldig in plaats van vijf jaar. De prijs van 71 euro blijft ongewijzigd.

De geldigheidsduur van een Belgisch paspoort is binnenkort zeven jaar in plaats van vijf jaar. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) recentelijk beslist, zo blijkt uit een mededeling van Buitenlandse Zaken.

Voor de verlenging moet wel nog de paspoortwetgeving gewijzigd worden. Een wetsontwerp wordt momenteel voorbereid, meldt Buitenlandse Zaken.

De prijs van een internationaal paspoort – 71 euro plus gemeentetaksen voor een normale procedure – blijft ongewijzigd. Die prijs wordt bepaald door consulaire taksen, de productie- en beveiligingskosten en de gemeentetaksen.

Populairder

De vraag naar reispaspoorten groeit al vijf jaar op rij. In 2011 deelden Belgische gemeentediensten en Belgische consulaire posten in het buitenland in totaal 521.143 paspoorten uit. Een record, en zowat 10.000 meer dan twee jaar eerder, schrijft De Zondag.

Volgens de krant heeft het populairder worden van het paspoort vermoedelijk te maken met het reisgedrag van de Belg. Met een identiteitskaart kan je immers naar een vijftigtal landen reizen, terwijl het paspoort je toelaat om naar alle landen ter wereld te reizen, desnoods na het bekomen van de vereiste visa.

Bovendien zijn er landen, zoals de Dominicaanse Republiek, waar tot vorig jaar een identiteitskaart volstond, maar waar Belgische toeristen nu ook een paspoort nodig hebben. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content