Regering pompt miljard euro extra in Belgisch leger

een soldaat van het Belgische leger

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt tot het einde van de legislatuur nog eens een miljard euro om te kunnen voldoen aan de vereisten van het militaire NAVO-bondgenootschap, dat met een snelle interventiemacht aan de grenzen met Oekraïne is gemobiliseerd sinds de oorlog er is losgebarsten. Ze was vragende partij voor extra middelen voor de uitbouw van een cyber­securitymacht in het Belgische leger. Maar er moeten ook dringend stocks worden aangevuld, want jarenlange besparingen hebben hun tol geëist. Dat schrijft De Tijd donderdag.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Dedonder kunnen vandaag op de NAVO-top, die Joe Biden heeft bijeengeroepen, dus het signaal geven dat België de boodschap heeft begrepen. Met het topoverleg wil de Amerikaanse president Poetin het signaal sturen dat het Westen nog altijd een front vormt. Sinds de Russische inval in Oekraïne hebben de westerse bondgenoten een nooit gezien salvo economische en financiële sancties op Moskou afgevuurd. De extra inspanning van een miljard komt boven op het budgettaire groeitraject, dat de regering-De Croo eerder al had afgeklopt.

Met de injectie van 10 miljard euro stijgen de Belgische defensie-inspanningen naar 1,54 procent van het bbp. België komt zo in de buurt van het gemiddelde van de niet-nucleaire Europese landen in de NAVO, die nu al gemiddeld 1,7 procent van hun bbp aan militaire uitgaven spenderen. Dedonder legde de prioriteit bij het rekruteren van personeel en maakte werk van een betere verloning, nadat de regering-Michel voor ruim 9 miljard euro een ambitieus legeraankoopprogramma in gang had gezet. Dat omvatte onder meer de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen door F-35’s van Lockheed Martin.

Partner Content