Regering lanceert ‘internetpatrouilles’

© Belga

Vandaag stelt de regering het Belgisch veiligheidsbeleid voor de komende drie jaar voor. Er wordt vooral ingezet op ‘internetpatrouilles’ en een ‘internetrecherche’.

Terrorisme, drugs, illegale ­porno, mensenhandel, … alle grote criminele fenomenen zijn dezer dagen ­onlosmakelijk verbonden met het internet. Daarom gaat de regering nu vol inzetten op ‘internet­patrouilles’ en een ‘internet­recherche’. Meer blauw op het internet, daar komt het volgens de ­Kadernota Integrale Veiligheid op neer. De nota legt de krijtlijnen vast van het Belgische veiligheidsbeleid voor de komende drie jaar. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V) stellen de nota dinsdag voor, samen met de deelstaten.

De grote lijnen van de plannen staan onder meer al in Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Laatste Nieuws.

De nieuwe ‘Kadernota Integrale Veiligheid’ en het ‘Nationaal Veiligheidsplan’, bevatten een reeks prioriteiten voor de politie- en veiligheidsdiensten, gaande van verkeersveiligheid tot terreur en seksueel misbruik. Er is een jaar gewerkt aan het plan, dat geldt tot 2019.

Twee keer per jaar zal worden geëvalueerd hoever het staat met de uitvoering ervan.

Volgens minister van Justitie Koen Geens is het belangrijk dat “heel de keten van preventie tot repressie en nazorg” wordt bekeken en dat de aanpak wordt gecoördineerd met de gewesten. Dat zei hij dinsdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

De plannen worden dinsdag toegelicht op een conferentie in Brussel. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content