‘Regering heeft mensen belogen over nucleaire veiling’ (Groen)

Kristof Calvo (Groen) © Belga

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de beslissing van de federale regering om de stroom geproduceerd door de kernreactor Tihange 1 dan toch niet te veilen onder energieleveranciers.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) vindt het ongehoord dat de federale regering de stroom geproduceerd door de kernreactor Tihange 1 dan toch niet gaat veilen onder energieleveranciers.

“Eletrabel en EDF mogen de geproduceerde kernenergie gewoon zelf blijven verkopen met flinke winsten”, klinkt het. Volgens Kamerlid Kristof Calvo was de veiling destijds slechts gelanceerd om de levensduurverlenging van de oude kerncentrales te verpakken.

“De regering zou Tihange 1 alleen maar verlengen als de stroom wordt geveild onder andere energiebedrijven. Maar uiteindelijk komt er alleen de levensduurverlenging”, hekelt hij. “De kassa van Tihange 1, een kernreactor van 1975, blijft gewoon rinkelen”, aldus Calvo en zijn Ecolo-collega Muriel Gerkens.

“Electrabel en EDF mogen de geproduceerde kernenergie gewoon zelf blijven verkopen met flinke winsten. De regering houdt zich niet aan haar woord, en heeft de bevolking dus belogen”, haalt Calvo scherp uit.

Wathelet: ‘Geen cadeau voor Electrabel’

Bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) sprak op de VRT-radio echter tegen dat Electrabel hier opnieuw als winnaar uit de bus komt. “De staat neemt een heel grote marge, met zeventig procent voor de staat en slechts dertig procent voor de producent”, onderstreepte hij. “Dus welk cadeau krijgen ze dan?” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content