‘Regering Di Rupo is kortzichtig’

Oppositiepartij Groen legt een volledig becijferd plan voor om te besparen. De notionele intrestaftrek hervormen ze bijvoorbeeld in het voordeel van de KMO’s: ‘Ze gaan altijd op zoek bij de middenklasse’

De regering Di Rupo staat eind volgende week voor de begrotingscontrole. De premier en zijn ploeg moeten op zoek naar anderhalf tot twee miljard euro. Oppositiepartij Groen stelt hen daartoe een becijferd plan klaar, zo bericht de krant Metro.

Dat plan stelt een besparing in van 2,748 miljard euro, meer dan voorzien. De groenen stellen niet enkel besparingen voor, ze willen ook investeren in energiebesparende maatregelen, alternatieve energie en sociaal beleid, als dat kan.

‘Regering Di Rupo is kortzichtig’

“De regering Di Rupo concentreert zich maar op één ding: het begrotingstekort mag niet meer zijn dan 2,8 procent van het bbp”,zegt Groenvoorzitter Wouter Van Besien in een interview met de gratis krant. “Als het slecht gaat, moet er ook geïnvesteerd worden.”

Dat Di Rupo dat niet wil doen, wijst op “kortzichtigheid”, aldus Besien.

Notionele interestaftrek hervormen

De groenen zoeken het geld voor hun plannen bij een hervorming van de notionele interestaftrek. Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke wil dat die voortaan vooral de KMO’s ten goede komt.

“Men gaat altijd op zoek naar de middenklasse. De BTW-verhoging op digitale televisie is gemakkelijk. Er moet geschoven worden met de lasten: de lasten op arbeid moeten omlaag, die op vermogens moeten hoger.”

Slimmer dan Onkelinx

Grote bedrijven moeten dan weer aan strengere regels onderworpen worden. Met dat nieuw voorstel moet 1 miljard te rapen zijn, meent Groen. Het zou ook slimmer zijn dan het voorstel van PS-vicepremier Laurette Onkelinx om een minimumbelasting in te voeren voor bedrijven die weinig belastingen betalen.

Van Besien: ‘Eenmalige bevrijdende aangifte is fraudeurskorting’

Van Besien en Van Hecke zijn dan weer helemaal tegen de eenmalige bevrijdende aangifte, die nu circuleert in regeringskringen. Dat voorstel van minister van Begroting Olivier Chastel (MR), dat ook bij de PS goed zou vallen, noemt Van Besien een “fraudeurskorting”.

Van Hecke zegt aan de VRT radio dat wie nu nog zwart geld in het buitenland heeft, “hardnekkig fraudeert, en dus hard moet aangepakt worden.” Hij pleit in Metro voor een bijsturing van de permanente fiscale regularisatie, met een trapsgewijze opbouw: “Concreet: dit jaar krijg je de kans je geld binnen te brengen tegen een laag percentage, volgend kaar ligt dat percentage alweer iets hoger, enzovoort.”

Voluit voor 1,2 miljard nucleaire rente

Ook de nucleaire rente zit in het vizier van de ecologisten. In tegenstelling tot de regering, die zich tevreden stelt met 550 miljoen euro, willen de groenen de 1,2 miljard euro die de federale energiewaakhond Creg berekende. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content