‘Redenering van Luc Coene is verontrustend, hij moet de banken net bewaken’

© Belga

‘Zijn pleidooi voor bankenconcentratie is in tegenspraak met de lessen uit de financiële crisis’, reageert Groen-Kamerlid Meyrem Almaci op uitspraken Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank.

‘Luc Coene valt opnieuw uit zijn rol en slaat de bal mis. Zijn pleidooi voor bankenconcentratie is in tegenspraak met de lessen uit de financiële crisis’, reageert Groen-Kamerlid Meyrem Almaci op het Kanaal Z-interview waarin de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, pleit voor een nieuwe fusiegolf tussen de grootste banken. Groen en Ecolo zullen premier Charles Michel (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ondervragen over deze stellingnames, luidt het.

Volgens Almaci blijkt uit de bankencrisis dat de concentratie van kapitaal in grote, ’too big to fail’-banken als Fortis en Dexia een bedreiging vormt voor de overheidsfinanciën. Kleinere banken zijn eerder voorzichtig en staan dichter bij de noden van kmo’s en gezinnen, vervolgt ze.

Grillen van financiële markten

‘Zowel de overheid als de economie heeft er alle baat bij dat het risico gespreid is over verschillende banken, eerder dan de concentratie in enkele megabanken. Dat NBB-gouverneur Luc Coene de omgekeerde redenering maakt, is verontrustend, want het is net zijn taak om de banken te bewaken’, meent ze. Meyrem Almaci wijst erop dat het niet de eerste keer is dat de bankgouverneur uit zijn rol valt en politieke uitspraken doet. Zo pleitte hij eerder voor de afschaffing van de automatische indexering van de lonen, de vermindering van de pensioenen en strenge bezuinigingen.

‘Wij zullen aan de premier en de minister van Financiën vragen dat ze de bankgouverneur tot de orde roepen en dat ze afstand nemen van zijn verklaringen.’ Almaci vermoedt dat Coene de overheidsbank Belfius viseert. Maar voor de groenen geeft het feit dat deze bank voor 100 procent in handen van de overheid is een kans om te tonen dat anders bankieren mogelijk is, gericht op de noden van de mensen, de gemeenten en bedrijven, eerder dan op de grillen van de financiële markten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content