Rectorverkiezing Universiteit Gent vandaag van start

De Aula Academica van de Universiteit Gent, een universitaire aula uit 1826 aan de Voldersstraat in Gent. © Belga

Aan de Universiteit Gent start woensdagmiddag de eerste stemronde voor het rectorschap. Twee duo’s werpen zich in de strijd om het hermelijn.

Door een recente decreetswijziging moeten de kandidaten in duo’s van verschillend geslacht opkomen. Nog voor de kandidaturen officieel ingediend konden worden, wierpen Rik Van de Walle (decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen) en Mieke Van Herreweghe (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) zich al in de kiesstrijd.

Een uur voor de deadline verstreek, maakten Guido Van Huylenbroeck (academisch directeur Internationalisering) en Sarah De Saegher (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen) dan weer hun kandidatuur bekend.

Huidig rector Anne De Paepe stelde zich niet meer kandidaat. In een open brief in het studentenblad Schamper verklaarde ze zich niet geroepen te voelen om een kiescampagne te voeren “die dreigt te polariseren”. Vorige week gaf Anne De Paepe toe dat ze onder druk werd gezet om zich niet meer kandidaat te stellen. Dat zou gebeurd zijn door een groepje invloedrijke academici, en in kranten werd de loge als verbindende factor gesuggereerd. In elk geval heeft de UGent twee katholieke rectoren gehad de afgelopen jaren, terwijl het rectorschap “normaal gezien” afwisselt tussen vrijzinnigen en gelovigen, het zogenaamde “actief pluralisme”.

De eerste stemronde vindt plaats van woensdagmiddag tot vrijdagmiddag. Het duo dat een tweederdemeerderheid behaalt, is na een benoeming door de raad van bestuur verkozen. Alles samen zijn al data vastgelegd voor vijf stemrondes. Nog door de decreetwijziging, mogen alle personeelsleden en studenten stemmen. Om zoveel mogelijk studenten ertoe aan te zetten te stemmen, gaat de Gentse Studentenraad alvast rond met iPads in de faculteiten en studentenresto’s.

Partner Content