Rectoren Vlaamse universiteiten pleiten voor oriënteringsproef

© Belga

De rectoren van de Vlaamse universiteiten willen de invoering van een oriënteringsproef bij de overstap van het secundair naar het hoger onderwijs.

“Veel studenten kiezen de verkeerde opleiding of onderwijsinstelling omdat ze gebrekkig geïnformeerd zijn. Een indicatieve, niet bindende toelatingsproef, bij de aanvang van het academiejaar, en voor iederéén, vangt dat op”, zegt Alain Verschoren, rector van de Antwerpse universiteit en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir) in De Standaard.

Zijn collega’s in Leuven en Gent zitten op dezelfde golflengte. Zo suggereert de Leuvense rector Mark Waer de proef in te voeren vanaf het academiejaar van 2013. De Gentse rector Paul Van Cauwenberge, die vanaf oktober voorzitter van de Vlir wordt, wil binnen drie maanden met een verduidelijkingsnota komen.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wilde in de krant niet reageren op het standpunt van de rectoren. Zelf is hij voorstander van een ‘assessment’ of een breed beoordelingsprogramma, zoals bedrijven gebruiken bij het rekruteren van nieuw personeel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content