Rector UAntwerpen: ‘Minder regulering, meer efficiëntie’

Rector Universiteit Antwerpen Alain Verschoren © BELGA

‘Besparingen vermijden indien mogelijk, en het geld efficiënter besteden’, dat was de boodschap van Alain Verschoren, de rector van de Universiteit Antwerpen, bij de start van het academiejaar.

Verschoren pleitte voor zo weinig mogelijk besparingen. Tegelijk wil hij ook realistisch zijn en zélf actie ondernemen. Zo wil hij meer geld kunnen ophalen via bedrijfsgesponsorde leerstoelen voor fundamenteel onderzoek. Efficiëntieverbetering acht de rector mogelijk in een minder kostbare en efficiëntere doorlichting op instellingsniveau in plaats van op opleidingsniveau.

‘De belastingbetaler heeft recht om te weten waar zijn centen naartoe gaan. Maar wanneer controles meer tijd eisen dan de uitvoering van de taken die ze moeten controleren, dan is er iets fundamenteel mis.’ Daarnaast pleitte Verschoren ook voor meer aanvullend online onderwijs, minder flexibilisering, de afschaffing van de gemeenschappelijke universiteiten- en hogescholenraad VLUHR en een eenvoudiger onderwijsstructuur.

Tussenoplossing

Eerder toonde Verschoren zich al geen voorstander van studiegeldverhoging. Hij stak tijdens zijn speech dan ook een speelkaart op, het symbool van het Vlaamse studentenprotest, wat met applaus onthaald werd. Een tussenoplossing ziet hij bijvoorbeeld in een nieuwe categorie ondersteunde studenten, die het actuele inschrijvingsbedrag blijven betalen.

Het Antwerpse academiejaar vertrekt traditioneel vanuit de Antwerpse hogeronderwijsassociatie AUHA. In een memorandum aan de Vlaamse regering werd gevraagd naar een bredere toegang tot het hoger onderwijs. ‘Onze afgestudeerden zijn geen weerspiegeling van de jonge mensen uit onze grootstad. De kloof op basis van sociaaleconomische status blijft bestaan. Drastische stappen zijn noodzakelijk’, stelde Dirk Broos, directeur van de Karel de Grote-Hogeschool. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content