Reacties vertrek Leterme: ‘Aderlating’

Onder meer CD&V-senator Rik Torfs en minister van begroting Guy Vanhengel reageren op het vertrek van Leterme.

Het nakende politieke vertrek van ontslagnemend premier Yves Leterme en van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte is “een aderlating” voor CD&V, erkend senator Rik Torfs woensdagochtend op de VRT-radio. Het afscheid van twee “topfiguren” van ACW-strekking betekent volgens hem echter niet dat de Vlaamse christendemocraten nu plots hun koers zullen wijzigen.

Met het aangekondigde vertrek van Leterme naar de OESO trekt op nauwelijks enkele weken tijd al de tweede top-CD&V’er de deur van de actieve politiek achter zich dicht. Eind augustus kondigde Vervotte al aan dat ze voorzitter wordt bij zorgnetwerk Emmaüs en dus geen nieuwe ministerambt ambieert. Bovendien zou vicepremier Steven Vanackere aan het West-Vlaamse gouverneurschap denken, maar daarover ligt nog niets vast.

“Dat zijn uiteraard absolute topfiguren en het is een aderlating voor CD&V”, reageerde Torfs. Toch wil hij een en ander in perspectief plaatsen. “Dit heeft niets met de politieke koers van de partij te maken, maar toevallig met mensen die erg bekwaam zijn en andere functies in binnen- en buitenland aangeboden krijgen.”

CD&V heeft volgens Torfs steeds een evenwicht gezocht tussen verschillende strekkingen. Hij verwacht dus niet dat de communautaire lijn plots nog zou gaan verharden door het vertrek van twee topfiguren van ACW-strekking.

Ook Vervotte weigert te spreken van een leegloop bij CD&V. “Dit is een mooi voorstel, zeker ook voor het land”, duidt ze het vertrek van Leterme. Bovendien gaat het slechts om een vertrek van de actieve politiek op de voorgrond. “Ik denk dat de partij altijd op ons kan blijven rekenen. Als ze daarom vraagt, zullen we zeker onze competenties blijven inzetten om de partij te kunnen dienen.”

Reynders: ‘Premier zal verantwoordelijkheid tot de laatste dag opnemen’

MR-vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders is ervan overtuigd dat ontslagnemend premier tot het einde zijn verantwoordelijkheid zal opnemen, te
starten bij de opmaak van de begroting. Die opmaak kan in uitstekende omstandigheden gebeuren, benadrukte hij.

Dat Leterme de regering verlaat, was voor Reynders geen verrassing. Het was al enige tijd duidelijk dat hij internationale ambities had, aldus de vicepremier. Reynders wilde niet ingaan op vragen of hij premier wordt als Leterme eind dit jaar vertrekt en er nog nieuwe regering is. Protocolair komt Didier Reynders als eerste vicepremier hiervoor in aanmerking, indien de koning niemand anders benoemd. Dat is een vraag voor volgend jaar, aldus nog Didier Reynders.

Vanhengel: ‘Regering-Leterme moet toch begroting kunnen opstellen’

Ook al verlaat Yves Leterme nog dit jaar de Belgische politiek , zijn ontslagnemende regering zou moeten kunnen starten met het opstellen van de begroting voor 2012, vindt begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD). Op Bel RTL zegt hij dat “dat zich opdringt”, gezien de blokkering in de onderhandelingen.

De voorbije dagen hamerde ontslagnemend premier Leterme erop dat snel moet worden uitgemaakt wie de begroting voor volgend jaar zal opstellen: de onderhandelende partijen of de ontslagnemende regering. Ons land moet die tegen eind oktober kunnen voorleggen aan Europa. Bovendien lijkt ook het geduld van de financiële markten niet eindeloos.

Volgens begrotingsminister Guy Vanhengel mag het aangekondigde vertrek van Leterme de ontslagnemende regering er niet van weerhouden haar verantwoordelijkheid op te nemen. Donderdag staat normaal gezien overleg gepland tussen de premier en de formateur om de knoop door te hakken.

Verherstraeten: ‘Vooral buitenwereld focust op CD&V-strekkingen’

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vreest niet dat het aangekondigde vertrek van premier Leterme en Vervotte het evenwicht tussen de verschillende strekkingen in zijn partij zal verstoren. “Vanuit de buitenwereld wordt veel meer naar die standen gekeken dan binnen de partij zelf”, reageert hij. Met Vervotte en Leterme kondigden op korte tijd twee absolute topfiguren met ACW-stempel hun vertrek aan uit de actieve politiek. En de geruchten dat ook vicepremier Steven Vanackere met het idee van een vertrek speelt, maken het plaatje compleet.

Verherstraeten vreest naar eigen zeggen niet voor de verhoudingen binnen CD&V. “Christendemocraten zijn altijd mensen die zoeken naar een evenwicht”, klinkt het. Bovendien verwacht hij dat er wel nieuw talent zal komen bovendrijven. Premier Leterme dankt hij dan weer voor zijn “schitterende diensten voor de christendemocratie, het land en Vlaanderen”.

ACW hoopt dat nieuw talent uit hun rangen komt

Bij het ACW zelf hoopt men toch dat de CD&V opnieuw in haar rangen op zoek gaat naar nieuw talent. “Als de CD&V een christendemocratisch project zou willen realiseren, dan zal de partij zeker naar ons kijken om mensen te identificeren die uit een sociaal engagement aan politiek doen”, voorspelde voorzitter van de christelijke werknemerskoepel Patrick Develtere op VRT-radio.

Milquet looft premier en roept op tot verantwoordelijkheidszin
CDH-vicepremier Joëlle Milquet feliciteert ontslagnemend Leterme met zijn overstap naar de OESO en bedankt hem voor zijn werk als eerste minister. In hetzelfde persbericht roept de voormalige CDH-voorzitster ook op om de huidige fase in de federale onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden. Milquet looft in haar bericht “de grote kwaliteit en kwantiteit van het
werk dat Yves Leterme ten dienste van ons land heeft verzet. Hij deed dat aan het hoofd van zowel een regering met volheid van bevoegdheden als van een regering in lopende zaken. Hij deed dat in een periode die dubbel zo moeilijk was, omwille van enerzijds de financieel en socio-economische crisis en anderzijds de communautaire crisis”.

Voor Milquet roept de aankondiging voorts “eenieder ook – sterker dan ooit te voren – op tot verantwoordelijkheidszin om nu zonder dralen de huidige fase van de onderhandelingen af te ronden en daar, na al het collectief geleverde werk, de nodige laatste inspanningen voor op te brengen”.

Deleuze (Ecolo) vindt timing van Leterme gevaarlijk Kamerfractieleider voor Ecolo Olivier Deleuze is niet opgezet met de timing van premier Yves Leterme. Op een moment dat de situatie aan de onderhandelingstafel “ernstig geblokkeerd” zit, is dat “niet slim”, zegt hij op de RTBF-radio. Na een lang gesprek met zijn voorzitter Jean-Michel Javaux vannacht vraagt hij zich ook af “of er nog genoeg mensen zijn in België die een akkoord willen sluiten”.

Deleuze schuwde de grote woorden niet. “In de komende uren zal de cohesie van het land rake klappen krijgen, en dat zal de taak van de formateur niet vergemakkelijken”, klonk het. “De vraag is of er nog voldoende mensen zijn die het land nog willen samenhouden. Er dreigt groot gevaar. We staan op één van de twee of drie belangrijkste momenten sinds de verkiezingen.”

Benoemen wie niet langer een toekomst lijkt te willen voor België, deed Deleuze op de VRT-radio niet. Maar bij de RTBF sprak hij toch zijn onbegrip uit voor de houding van CD&V. Als die partij mislukt in de onderhandelingen, zal ze “volledig opgeslokt worden door de N-VA”, waarschuwde hij.

Thuisfront Ieper ‘erkentelijk’

“Een erkenning voor zijn inzet en zijn capaciteit.” Dat zegt de Ieperse burgemeester Luc Dehaene (CD&V) in reactie op de overstap van premier Leterme. “Voor ons land, maar ook voor de stad Ieper is het mooi dat Yves Leterme een dergelijk ambt kan invullen.” De Ieperse burgemeester Luc Dehaene werkt al 22 jaar nauw samen met premier Yves Leterme, maar hij zegt niet te hebben geweten dat zijn stadsgenoot naar de OESO zou vertrekken. “Ik vind het echter positief dat Yves Leterme een eventuele terugkeer naar de Belgische politiek niet uitsluit. Of hij dat werkelijk zal doen, zal de toekomst moeten uitwijzen.”

Het is niet geweten of de uittredende premier actief blijft in de gemeenteraad van de stad Ieper. “Het is nog te vroeg om daar duidelijkheid over te geven, maar we gaan daar binnenkort een gesprek over voeren om te zien wat er mogelijk is. In ieder geval wens ik Yves Leterme veel succes met zijn nieuwe job.”

“Ze gaan er geen bekwamere vinden bij de OESO”

De mensen in Ieper zijn niet onverdeeld blij met het aangekondigde vertrek van Leterme, maar ze begrijpen hun streekgenoot wel. Partijgenoot Miguel Stevens en vakbondsman Stefaan Williams (ACV Metaal) reageren. Williams was niet blij toen hij het nieuws hoorde. “Verdorie”, dacht ik, “dat is een slechte zaak. Ik heb altijd gevoeld dat hij bij onderhandelingen of beslissingen steeds rekening hield met de mening van de vakbonden. En natuurlijk is hij ook iemand in Ieper, zijn vertrek is voor de streek nooit een goede zaak. Ik ken hem
persoonlijk en ergens begrijp ik hem wel. Hij was iemand met goede bedoelingen, maar bij hem speelde men steeds op de man.”

Miguel Stevens is bestuurslid van de CD&V-Ieper en de dierenarts die instaat voor de geiten en poezen van Yves Leterme. “Ze gaan er geen bekwamere vinden bij de OESO maar ik hoop dat we hem als partij op lokaal niveau niet zullen verliezen”, zegt Stevens. “Wie zegt dat hij vlucht uit de Belgische politiek, ziet het verkeerd. Hij staat in België aan de top, wat zou hij nu nog moeten doen. En hij legde een schitterend parcours af, hij heeft België gered van de financiële en economische crisis. Als je dan ziet hoe ze hem hebben behandeld, bijvoorbeeld met de hele FORTIS-affaire. Dit lijkt me echt een logische stap.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content