
Reacties ontslag Turtelboom: ‘Natuurlijk wordt in dit dossier op de man gespeeld, op de kleine man’
Vlaams viceminister-president Annemie Turtelboom (Open VLD) nam vandaag ontslag uit de Vlaamse regering. Een overzicht van de belangrijkste reacties.
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten:
‘Als voorzitter neem ik kennis van de beslissing van Annemie Turtelboom. Ik respecteer haar keuze om het mandaat van Viceminister-president neer te leggen en terug te keren naar de Kamer van volksvertegenwoordigers’, stelt Rutten in een persbericht.
‘ Ik dank Annemie voor haar inzet voor de partij en haar werk als minister. Ze was de afgelopen 8 jaar een vaste waarde in de verschillende regeringen, zowel op Migratie als op Binnenlandse Zaken waar ze rampen en vaak zeer moeilijke situaties op een bijzonder professionele manier heeft aangepakt. Op Justitie legde ze als minister de basis voor de justitiehervorming die jarenlang geblokkeerd zat maar vandaag op het terrein wordt uitgerold. Telkens opnieuw gaf ze daarbij blijk van lef en doorzettingsvermogen. Ook in de Vlaamse Regering heeft ze bakens verzet; tot en met de verantwoordelijkheid om de schuldenberg uit het verleden op te kuisen.’
Rutten kondigde aan dat ze onmiddellijk het uitgebreid partijbestuur bijeen zal roepen en daarna over haar opvolging zal communiceren.
Vlaamse regering: ‘We verliezen een fijne collega’
De ministers van de Vlaamse regering reageren verrast op het plotse ontslag van viceminister-president Annemie Turtelboom. “We hebben een fijne collega verloren”, zei minister-president Geert Bourgeois vrijdag in een korte verklaring. Op de inhoudelijke reden van het ontslag gaf Bourgeois geen commentaar.
“Wij waren heel verrast”, zei Bourgeois. “Ze heeft mij deze middag opgebeld om te zeggen dat ze haar mandaat neerlegt.” “We hadden ministerraad om 14 uur en namens de Vlaamse regering zeg ik dat we verrast hebben gereageerd”, zegt Bourgeois. “Met Annemie had ik een goed menselijk contact.” De Vlaamse regering zal de bevoegdheden van Turtelboom collegiaal uitoefenen tot een opvolger de eed heeft afgelegd.
Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits was totaal verrast. “We hadden vrijdagmorgen nog een kern over de kinderbijslag en die verliep constructief”, luidt het bij Crevits.
Oppositie:
PVDA-voorzitter Peter Mertens noemt dit ontslag niet het juiste signaal in het dossier rond de Turteltaks. Hij kondigt aan dat het proces dat zijn partij heeft aangespannen tegen de turteltaks op 11 mei van start gaat.
Tom De Meester, de energiespecialist van PVDA, en bedenker van de term Turteltaks, schrijft op Twitter:
Natuurlijk is er op de man gespeeld in dit dossier. Op de kleine man, die € 100 #turteltaks betaalt voor zonneplantages van multinationals.
— Tom De Meester (@TomDMeester) April 29, 2016
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Fractieleider voor Groen in het Vlaams parlement Björn Rzoska:
Ontslag @ATurtelboom is schuld van hele #vlareg. Turteltaks moet weg. Hopen op doorbraak inzake energie en ernstig begrotingsbeleid.
— Björn Rzoska (@BjornRzoska) April 29, 2016
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Björn Rzoska, fractieleider, en Johan Danen, energiespecialist van Groen, reageren op het vertrek van Annemie Turtelboom, minister van Energie en Begroting in de regering-Bourgeois in een persbericht.
“De Turteltaks en het falende energiebeleid zijn uiteraard de verantwoordelijkheid van de volledige regering van N-VA, Open VLD en CD&V. Het siert Annemie Turtelboom dat ze haar conclusies trekt. Maar zij mag niet de zondebok worden van een falend energiebeleid waar de 3 partijen van de regering-Bourgeois verantwoordelijk voor zijn.” “Annemie Turtelboom als persoon heeft nooit een probleem gesteld.’
‘Voor ons moest minister Turtelboom niet verdwijnen, wel de Turteltaks. Het zal aan haar opvolger toekomen om die knoop meteen door te hakken. De kritieken op de Turteltaks en het begrotingsbeleid waren inhoudelijk. De bedoeling was en is om tot een rechtvaardiger energiebeleid te komen, waarbij de lasten niet op de gewone gezinnen en de kleine kmo’s mogen terechtkomen”, benadrukken de Groene parlementsleden in een snelle reactie. Groen hoopt dat de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD het energievraagstuk nu inhoudelijk echt ter harte zullen nemen.’
Sp.a laakt dat na vertrek Turteltaks blijft bestaan
Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke en energiespecialist Rob Beenders respecteren de beslissing van Annemie Turtelboom om ontslag te nemen uit de Vlaamse regering, “maar dat neemt niet weg dat de onrechtvaardige, onnodige en onwettige Turteltaks tot nader order onverkort blijft bestaan”.
Vandenbroucke en Beenders merken op dat de zogenaamde Turteltaks voor 20.000 gezinnen neerkomt op een prijsverhoging van liefst 770 euro per jaar. “Veel mensen kunnen dat gewoon niet betalen”, luidt het. Ze hopen dat de Vlaamse regering alsnog een “andere, eerlijke en toekomstgerichte” koers kiest op het vlak van het energiebeleid en de financiering ervan. De Vlaamse socialisten merken nog op dat alle fracties momenteel binnen de Vlaamse klimaatcommissie aan een visie op lange termijn werken. Die kan als basis daarvoor dienen.
Ook op Twitter komen er veel reacties op het ontslag van Turtelboom:
Minister Turtelboom struikelt over miljarden onbetaalde facturen die in de kasten van het kabinet waren achtergebleven. #unfair
— Geert Noels (@GeertNoels) April 29, 2016
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hopelijk doet ontslag A. Turtelboom politiek beseffen dat een deftig fiscaal beleid onmogelijk is geworden zonder 7de staatshervorming.
— Michel Maus (@MausMichel) April 29, 2016
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Ontslag A. Turtelboom omwille kritiek Turteltaks. Onnodig indien opbouw van de taks veel rechtvaardig zou zijn geweest.
— Michel Maus (@MausMichel) April 29, 2016
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier