PVDA ‘wil eenheidsfederalisme naar Duits model’

Peter Mertens en Raoul Hedebouw (PVDA-PTB) © Frederic Sierakowski

PVDA pleit voor een forse versterking van het federale niveau, met dus de herfederalisering van een aantal bevoegdheden, zoals gezondheidzorg en energie. Dat moet het beleid een pak efficiënter maken en het aantal ministers met een derde terugschroeven.

Dat staat in een nieuwe visietekst die de uiterst linkse partij schreef in het kader van haar We Are One-campagne.

2024 kan volgens PVDA een kantelmoment worden voor ons land. Zoals bekend willen de partijen van de Vivaldi-regering een staatshervorming voorbereiden. Oppositiepartij N-VA gaat al langer voor een confederaal model en Vlaams Belang pleit voor de ‘ordelijke opdeling’ van België.

De communistische partij heeft met dat perspectief haar eigen visie op de toekomst van ons land in tien stellingen samengevat. Ze verzet zich daarin tegen confederalisme en separatisme en pleit voor een forse versterking van het federale niveau.

‘Wij willen een eenheidsfederalisme naar Duits model’, aldus voorzitter Peter Mertens. ‘Het zwaartepunt van de politieke besluitvorming moet weer op federaal vlak liggen, zoals in Duitsland, waar de federale overheid de krijtlijnen uitzet voor de Länder.’

Herfederaliseren

PVDA wil daarom een hele reeks bevoegdheden herfederaliseren, dus weghalen bij de gewesten en gemeenschappen en opnieuw volledig naar het federale niveau tillen. Het gaat daarbij om het beleid rond gezondheidszorg, klimaat, mobiliteit en energie, maar ook economie, werkgelegenheid, digitalisering en de overheidsinvesteringen. ‘Dat is veel efficiënter. Zo verminderen we het aantal ministers met een derde’, vindt Mertens.

Hij pleit ook voor een federale kieskring. ‘Sommige partijen in de Wetstraat zijn van plan om ons land in 2024 verder op te splitsen en Brusselaars, Walen en Vlamingen tegen elkaar op te zetten. Maar de overgrote meerderheid van de Belgen heeft zijn buik vol van de versplintering van ons land. Twee op de drie Vlamingen willen net méér België, niet minder’, voert Mertens aan. ‘Wat ons bindt, maakt ons sterker; wat ons verdeelt, maakt ons zwakker.’

Twee op de drie Vlamingen willen net méér België, niet minder.

Peter Mertens

De visietekst kadert in de campagne We Are One die de partij onlangs lanceerde en die net moet dienen om de verdere splitsing van ons land af te blokken. ‘Wij bouwen aan een brede beweging voor de eenheid van ons land, tegen de dreigende splitsing. De scheiding van ons land is asociaal, duur, absurd en brutaal. Meer eenheid is sociaal, goedkoop, efficiënt en humaan’, aldus Mertens.

In De Ochtend op Radio 1 legde de PVDA-voorzitter maandag uit hoe bij de start van de campagne enkele ‘juridisch-technische fouten’ zijn gemaakt. Zo doet de campagnewebshop aan het EK voetbal en de Rode Duivels denken, maar was het voor bezoekers in eerste instantie niet duidelijk dat er een actie van de PVDA acher schuil ging. Dat is nu aangepast, zei Mertens.

Lees meer:

‘We are one’: PVDA wil met ‘nationale eenheid’ graantje meepikken van Rode Duivels-hype

Partner Content