Pukkelpop: ‘Onweer was hevig maar niet ongewoon’

© Belga

Donderdag werd een deel van België lokaal getroffen door heel hevig en gewelddadig onweer. Het onweer was echter niet atypisch voor België, licht Wim De Troyer van het KMI toe. Alleen kwam het op een zeer ongelukkige plaats tot uitbarsting: de festivalweide van Pukkelpop.

Donderdag werd een deel van België lokaal getroffen door heel hevig en gewelddadig onweer dat plaatselijk gepaard ging met overvloedige neerslag, hagel en windstoten. Het onweer was echter niet atypisch voor België, licht Wim De Troyer van het KMI toe. Alleen kwam het op een zeer ongelukkige plaats tot uitbarsting: de festivalweide van Pukkelpop.

Hoe bijzonder was het onweer van gisteren dat over België trok?

De Troyer: “Het onweer was hevig, maar niet ongewoon. Geregeld trekt een dergelijk onweer over ons land maar omdat een onweer heel lokaal is, is niet iedereen met het fenomeen vertrouwd. En gelukkig maar. Het onweer dat vorig jaar over Ciney trok en de kerktoren deed instorten en ruim 180 huizen beschadigde was bijvoorbeeld in kracht vergelijkbaar met het onweer dat gisteren over België trok.”

“Jaarlijks trekken er wel meer dergelijke onweders over België maar meestal hebben we het geluk dat ze niet toeslaan in een dichtbevolkte regio. Vaak trekken ze over dunbevolkte regio’s in de Ardennen en hebben we geen aandacht voor het natuurfenomeen. Gisteren hadden we echter het ongeluk dat Brussel werd getroffen tijdens de avondspits en de onweerscellen zich daarna op Limburg hebben gericht en net boven de festivalweide tot uitbarsting zijn gekomen. Een samenloop van omstandigheden met desastreuze gevolgen.”

Wat gebeurt er dan als je net in zo’n onweer zit?

De Troyer: “De lucht is op dat moment uitermate onstabiel en in de atmosfeer vormen zich dan op grote hoogte – gisteren op 13 tot 14 kilometer – onweerswolken. Alle lucht die is gestegen en zich samenbalde moet ook weer naar beneden komen. En gisteren gebeurde dat exact boven de festivalweide van Pukkelpop.”

“Naast hagel en regen is de lucht met zeer zware snelheden naar beneden gekomen. Dit fenomeen draagt de naam valwinden en die hebben chaos en vernieling gezaaid. Valwinden kunnen pieken halen tussen 80 en 140 kilometer. En de kracht waarmee zij neerkomen is fenomenaal. Op het moment dat een dergelijk onweer losbarst kan je niets doen en het valt ook niet te voorspellen hoe sterk die valwinden gaan of kunnen zijn. Gisteren waren die hevig en bevonden er zich heel veel mensen net op de plek waar het onweer in alle hevigheid woedde.”

We mogen ons dus nog aan dergelijk onweer boven België verwachten?

De Troyer: “Ja, dit is zeker niet het laatste zware onweer dat over België is getrokken. Maar wie een zwaar onweer meemaakt of ooit al meemaakte, vergeet het nooit meer.”

Ingrid Moriau

Bekijk ook de radarbeelden:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content