Psychotherapeuten naar Grondwettelijk Hof tegen nieuwe beroepsregels

© Belga

Honderdveertig psychotherapeuten stappen naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe regels die de toegang tot het beroep beperken.

De regering-Di Rupo raakte het destijds eens over de erkenning voor psychotherapeuten, een dossier dat al jarenlang aansleepte. De huidige regering liet de wet uit 2014, licht bijgestuurd, in werking treden. Psychotherapie wordt daardoor opgenomen in de wet als een gespecialiseerde behandelvorm. Enkel klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen die een bijkomende opleiding kregen, kunnen het beroep uitoefenen.

Voor de zomer schreven meer dan 250 professionele organisaties, vormingsinstituten, zorgvoorzieningen, universitaire en hogeschooldocenten al een brief aan premier Charles Michel, waarin ze vroegen de hervorming niet door te voeren. Wie ervaring heeft, maar niet over de juiste diploma’s beschikt, moet immers onder toezicht van anderen werken. De briefschrijvers vreesden dat de regeling zou leiden tot situaties waarbij gevestigde psychotherapeuten onder de bevoegdheid zouden moeten staan van iemand met een medisch diploma.

Honderdveertig psychotherapeuten stappen nu naar het Grondwettelijk Hof omdat ze de regels discriminerend vinden.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content