PS laat SP.A niet vallen

© Belga

Informateur Reynders stelde afgelopen weekend voor om verder te onderhandelen met de uittredende coalitie plus N-VA, dus zonder SP.A en de groenen.

Communautair

De partij wijst er verder fijntjes op dat koning Albert II Reynders louter een communautaire opdracht gaf, en dat het niet aan de informateur is om een coalitie op de been te brengen.

Over wat er nu precies moet gebeuren blijft de PS van mening dat er zo snel mogelijk een regering gevormd moet worden die al een akkoord heeft over B-H-V en Brussel. In een tweede fase moet er dan een werk gemaakt worden van een grote staatshervorming die in de loop van de legislatuur wordt uitgewerkt.

De PS wil niet dat zusterpartij SP.A uitgesloten wordt van de regeringsonderhandelingen, zoals informateur Didier Reynders (MR) afgelopend weekend voorstelde.

Reynders zei dat hij “de wil” heeft vastgesteld om de onderhandelingen opnieuw op te starten met de vijf partijen uit de ontslagnemende regering (CD&V, MR, PS, CDH, Ecolo) plus N-VA. Dat zou betekenen dat de Vlaamse socialisten en de groenen uit de boot vallen en er een rechtse regering op de been zou worden gebracht.

Na afloop van het partijbureau liet de PS maandag echter weten momenteel geen reden te zien om een van de partijen die tot nog toe mee onderhandelden, aan de kant te schuiven.

“De toekomst van het land en de burgers staat op het spel en het is dus niet het moment om exclusieven te stellen”, luidt het bij de Franstalige socialisten. “En zeker niet ten aanzien van diegenen die altijd voor oplossingen kozen en niet voor problemen”.

De PS benadrukt dat de socialisten sinds de jongste verkiezingen de grootste politieke familie van het land vormen. “De socialisten in het noorden en het zuiden van het land hebben, als enige, aan alle staatshervormingen meegewerkt”, besluit de partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content