Provincie Antwerpen schaft algemene provinciebelasting af

© belga

De provinciale belasting houdt voortaan geen vast bedrag meer in, maar wordt volledig bepaald door het kadastraal inkomen (KI).

De provincie Antwerpen heeft beslist haar Algemene Provinciebelasting in 2012 af te schaffen. Die belasting omvat nu nog een vast bedrag van 28 euro voor alleenstaanden en 36 euro voor gezinnen, terwijl bedrijven een som betalen in verhouding met hun oppervlakte.

Hoewel de provincie haar inkomsten wel wil compenseren via het verhogen van de opcentiemen, maakt ze zich sterk dat vooral heel wat sociaal zwakkeren in de toekomst minder belastingen zullen moeten betalen.

Financieel gezien is de wijziging voor de provincie naar eigen zeggen een nuloperatie. Het provinciebestuur is echter van mening dat bedrijven en vooral zelfstandigen door het schrappen van de algemene belasting van een gunstiger ondernemingsklimaat zullen kunnen genieten.

Asociaal
Voor wie het niet zo breed heeft, is het bovendien goed nieuws dat de provinciale belasting voortaan geen vast bedrag meer inhoudt, maar volledig wordt bepaald door het kadastraal inkomen (KI). “De algemene provinciebelasting was asociaal”, vindt gedeputeerde Rik Rottger (SP.A), “een miljonair betaalde immers evenveel als een werkloze”.

Voor de administratie betekent het nieuwe systeem in ieder geval een fikse vereenvoudiging. Momenteel spendeert de provincie nog ruim 4 miljoen euro aan personeel en technologie om de 48 miljoen aan algemene belastingen te innen. Antwerpen wordt nu overigens de eerste Vlaams provincie waar nog slechts met één provinciale belasting wordt gewerkt. De wijziging moet wel nog worden goedgekeurd door de provincieraad. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content