Prostituees laten aanklacht tegen DSK vallen

Dominique Strauss-Kahn © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Verschillende prostituees in het opzienbarende proces tegen voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn trekken hun aanklacht in omdat ze geen bewijzen tegen hem hebben. Ook eisen ze geen schadevergoeding meer.

Aan het begin van de laatste week van het prostitutieproces tegen Dominique Strauss-Kahn is er verrassend nieuws. De advocaten van vier prostituees laten hun klacht tegen de gevallen IMF-topman varen wegens een gebrek aan bewijs. Ook de vereniging tegen souteneurschap EACP (Équipes d’action contre le proxénétisme) stelt zich niet langer burgerlijke partij.

Het intrekken van de aanklacht van de ex-prostituees is een opsteker voor de verdediging. De kansen dat Strauss-Kahn op het eind van de week vrijuit gaat, stijgen nu aanzienlijk.

Dominique Strauss-Kahn (DSK) moet zich in het Franse Rijsel verantwoorden voor souteneurschap met verzwarende omstandigheden. Tijdens het proces beschreven de prostituees pikante en ruwe details van seksfeestjes waarop de gevallen topman aanwezig was.

‘Ludieke feesten’

DSK beweerde dat hij niet op de hoogte was dat de vrouwen in de orgieën betaalde sekswerkers waren. De twaalf orgieën waaraan DSK over een periode van drie jaar deelnam in Parijs, Rijsel, Brussel en Washington, waren voor hem vooral “ludieke feesten”.

Voor de rechtbank staan nog dertien andere beklaagden terecht, vooral voor feiten van souteneurschap met verzwarende omstandigheden en oplichting. Om schuldig bevonden te kunnen worden, moet bewezen zijn dat DSK wist dat de vrouwen prostituees waren.

DSK trad in 2011 af als IMF-topman nadat hij door een meid van een New Yorks hotel beschuldigd werd van een poging tot verkrachting. Hoewel de meid de beschuldigingen uiteindelijk liet vallen en tot een minnelijke schikking met DSK kwam, betekende de zaak het einde van zijn politieke carrière.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content