Procureur vordert 20 jaar cel voor Sanne Smets

© Belga

Op de slotdag van het proces van Sanne Smets (24) uit Kessel-Lo (Leuven) voor het hof van assisen in Leuven heeft de procureur twintig jaar gevorderd voor kindermoord.

“Dit mag nooit meer gebeuren, ze heeft schuld toegegeven aan kindermoord en dit kan niet zonder boete”, sprak procureur Pieters.

De procureur des konings zag het schuldig verklaren van Sanne Smets op de moord die ze op 29 september 2008 pleegde op haar dochter, door de jury als een belangrijk signaal. Ze leverde een ongelijke strijd met haar pasgeboren dochter toen ze haar vermoordde. Op die vijftien minuten dat ze het hoofd van het kind op de matras duwde en het zo verstikte, ontnam ze haar ouders een kleinkind, haar zussen een nicht en de onbekende vader zijn kind.

Levensstijl

Dit was het gevolg van haar onbegrensde en losbandige levensstijl die ze toen hanteerde, dit kan volgens de procureur niet zonder gevolgen blijven. “Ik moet de belangen van het slachtoffer mee in de weegschaal van de samenleving leggen door deze straf te vorderen”, aldus Pieters.

Hij zag de volgende factoren als verzachtende omstandigheden: haar jonge leeftijd toen het gebeurde, het moraliteitsonderzoek dat uitwees dat ze een ongelukkige jeugd had, haar persoonlijkheid die gekenmerkt werd door een mindere gewetensfunctie, haar blanco strafblad en spijt en schuldbesef.

Therapie

Ze had volgens het openbaar ministerie nog een lange weg af te leggen in therapie om te werken aan haar eigen persoonlijkheid. Er moet haar een perspectief geboden worden, haar slachtoffer had jammer genoeg die kans niet, dat werd haar op die ochtend van 29 september 2008 niet geboden.

Als procureur Ben Pieters alles in aanmerking nam, leek een celstraf van 20 jaar niet overdreven. “Dostojevski besefte als geen ander dat schuld met boetedoening gepaard gaat, hopelijk zal dit nu ook het geval zijn”, aldus de procureur des konings.

Clementie

De advocaten van Sanne Smets hoopten op clementie van de jury zodat ze in de toekomst haar therapie zou kunnen voortzetten. Ze vroegen aan de volksjury om Sanne een straf met uitstel te geven zodat ze nog enige toekomst zou hebben. In haar woord tot de jury vroeg de beschuldigde zelf om een tweede kans.

Raadsman Michiel Van Kelecom maakte duidelijk dat hij heel goed begreep dat de daden van Sanne Smets niet straffeloos kunnen blijven. Ze bracht haar pasgeboren dochtertje op de ochtend van 29 september 2008 om. “Een mogelijke terugkeer naar de cel boezemt haar angst in. Het leven in de gevangenis is geen lachertje, deze situatie is zeker niet vergelijkbaar met criminelen die van de cel een tweede thuis hebben gemaakt. Ik vrees dat haar vorderingen in therapie in de gevangenis tenietgedaan zullen worden”, aldus de raadsman van het Chiromeisje.

Boete

Haar straf moet een goed evenwicht vertonen tussen drie factoren: boetedoening, heropvoeding en preventieve werking. “Qua boetedoening zat ze al zeven maanden in voorhechtenis en wordt ze dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van haar daden, en die gaat ze niet uit de weg. Sanne slaapt dagelijks in haar slaapkamer waar het drama gebeurde en wil en zal het nooit vergeten. Ze zal haar leven beteren en aan haar persoonlijkheid werken indien de jury dat toestaat in de vorm van therapie.”

Een celstraf zou haar vooruitgang volgens de advocaat bruusk stoppen. “Hopelijk beseft de jury dat ze het pad wil blijven bewandelen waarop ze zich momenteel begeeft. Daarom vraag ik een celstraf met uitstel van minimaal drie en maximaal vijf jaar zodat ze verder kan werken zoals ze nu bezig is. Dit op voorwaarde uiteraard dat ze thuis blijft wonen, haar werk kan behouden en ze haar therapie blijft volgen”, aldus de verdediging.

“Sanne heeft zichzelf ondertussen ontpopt als onmisbare werkkracht bij MS-Liga Vlaanderen en een fijne teamgenote bij haar volleybalclub. Een milde straf lijkt me opportuun”, aldus Van Kelecom.

Sanne Smets kreeg van de assisenvoorzitter het laatste woord. “Het is misschien niet eerlijk tegenover mijn dochtertje dat ik geen kans gaf, maar misschien is het ook niet eerlijk om mij al mijn kansen af te nemen”, vervatte ze kort. Voor het eerst op haar assisenproces leek Sanne Smets emotioneel toen ze met deze woorden de jury aansprak. Haar stem brak even en ze had het moeilijk. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content