Problemen Brussels Airport minder erg dan gevreesd

Er waren toch nog voorraden van een ontijzelingsproduct. De luchthaven had eerder gemeld dat er tijdelijk geen vluchten zouden vertrekken.

Vanop de luchthaven van Zaventem zullen er van maandagavond tot woensdagochtend geen vluchten vertrekken. Dat had Brussels Airport in de loop van maandag aangekondigd. Maar maandagavond bleek de situatie minder erg dan gevreesd.

Brussels Airport kondigde de maatregel aan door het gebrek aan ‘icing’-vloeistof, die wordt gebruikt om het ijs op de vleugels van vliegtuigen te verwijderen.

Als gevolg van het tekort aan het product en de logistieke bevoorradingsproblemen zal het vliegen onder de huidige weersomstandigheden onmogelijk zijn vanop Brussels Airport vanaf maandagavond, zo deelde de uitbater van de luchthaven van Zaventem in de loop van maandag mee.

Ontijzelen

In de huidige weersomstandigheden moet elk vertrekkend vliegtuig
voor het opstijgen ontijzeld worden met een speciale vloeistof. Daarvan is normaal een ruime voorraad aanwezig, maar door de weersomstandigheden en de toestand van de wegen beschikt de producent tijdelijk niet over de nodige grondstoffen om vloeistof te produceren en te leveren, zo legde Brussels Airport uit

De luchthavenuitbater verwachtte dat de nog beschikbare voorraad in de loop van maandag zou uitgeput zijn.

Toch nog voorraden

Maar maandagavond bleek het niet zo’n vaart te lopen. Aviapartner, één van de drie afhandelaars op Brussels Airport, liet weten dat het nog voldoende reserves aan ontijzelingsproduct had voor maandagavond en maandagnacht.

Voor dinsdag beschikt het over een alternatief ontijzelingsproduct, aldus ceo Laurent Levaux. Om dat te kunnen gebruiken dienen de vrachtwagens en opslagtanks schoongemaakt te worden, wat voor vertragingen van enkele uren kan zorgen.

Volgens Levaux zaten de andere afhandelaars op Brussels Airport – Flightcare voor passagiersvluchten en DHL voor cargo – zonder ontijzelingsproduct. Onder meer Brussels Airlines heeft een contract met Flightcare.

Maandagavond meldde Brussels Airport dan dat de twee passagiersafhandelaars op de luchthaven, Flightcare en Aviapartner, haar gemeld hebben dat ze zich voldoende hebben kunnen bevoorraden met ontijzelingsproducten.

Volgens Brussels Airport hebben beide afhandelaars dan ook aangegeven dat ze dinsdag het grootste deel van de vliegtuigen zouden
moeten kunnen ontijzelen.

Schouppe verbaasd

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe reageerde maandagavond verbaasd op het feit dat de drie afhandelaars op Brussels Airport – dus niet alleen Aviapartner en Flightcare – over voorraden ontijzelingsvloeistof beschikten.

Eerder maandag was er bij het kabinet Schouppe al verbazing over
het feit dat men pas maandagochtend tijdens een crisisvergadering werd ingelicht over het tekort aan ontijzelingsvloeistof. ‘Men heeft ons
toen gesuggereerd om de luchthaven te sluiten. We hebben dat
geweigerd’, aldus de woordvoerder van Schouppe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content