Prinses Astrid leidt twee geplande handelsmissies

Prinses Astrid leidt de twee volgende economische missies in het buitenland, bevestigen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en premier Elio Di Rupo (PS).

Prinses Astrid leidt de twee volgende economische missies in het buitenland, Zuid-Afrika en Angola in oktober en India in november. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en eerste minister Elio Di Rupo (PS) informeren de gewesten per brief over de beslissing.

Prinses Astrid heeft de leiding over de missies formeel geaccepteerd, bevestigt Reynders. Filip blijft als koning wel erevoorzitter van het Agentschap voor Buitenlandse Handel.

Di Rupo en Reynders hebben de ministers-presidenten van de deelstaten per brief op de hoogte gesteld van de beslissing. Die hebben sinds de opeenvolgende staatshervormingen ook een aanzienlijke vinger in de pap van het buitenlands (economisch) beleid.

4 missies per jaar

De Vlaamse regeringspartij N-VA liet eerder weten dat de federale regering wat haar betreft niet alleen mag beslissen over de leiding van de economische missies. Reynders antwoordde dat inspraak van de gewesten volgens hem niet hoeft. “Maar het is toch correct om een communicatie naar hen te organiseren”, zei hij.

In principe worden elk jaar vier prinselijke missies georganiseerd, al zal dat volgend jaar wellicht worden aangevuld met meerdere staatsbezoeken van het nieuwe koningskoppel. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content