Prins Laurent: ‘Ik ben het soms beu om prins te zijn’

Prins Laurent © Belga

De jongste weken is prins Laurent voor de zoveelste keer hervallen in zijn rol van ‘koninklijke rebel’. Het magazine Royals schetst een portret van de man met een haat-liefdeverhouding voor zijn afkomst.

Op het Paleis houden ze ongetwijfeld hun hart vast. prins Laurent is duidelijk van plan om zijn bijnaam van ‘enfant terrible’ te behouden. Hoewel hij van zijn broer, de koning, een uitnodiging had gekregen om naar de nieuwjaarsreceptie voor de ‘overheden van het land’ te gaan, stuurde hij zijn kat, net zoals hij alle andere plechtigheden het voorbije half jaar genegeerd heeft. Op uitnodigingen die hij aangenaam vindt, gaat hij wel in, zoals de opening van het Autosalon begin januari. En als kinderen hem vragen, maakt hij daarvoor ook graag plaats in zijn agenda. Bij zijn bezoek aan de bosklassen van het zesde leerjaar van de Kortrijkse Sint-Paulusschool in de Ardennen was hij bijzonder in zijn sas. De kinderen ontvingen hem op de tonen van ‘Viva la Vida’ van Coldplay, zijn lievelingsgroep. Ze hadden een dansje voor hem ingestudeerd en de zaal mooi versierd. Ze hadden zelfs mediatraining gekregen over hoe ze met de prins moesten communiceren. Dit alles had duidelijk zijn effect niet gemist. Een van de leerlingen ging in discussie met de prins over het ontstaan van het heelal, waarop Laurent hem een compliment gaf. Met een geel sjaaltje om de hals, net zoals de leerlingen, gaf de prins zelfs een van zijn meest openhartige interviews ooit.

Hoe is de band tussen u en de koning?

De band, tja… We zijn twee broers maar we zijn ook heel verschillend. Ik zie hem niet als koning maar ik zie hem zoals ik hem vroeger kende. Voilà.

Wat vindt u ervan om prins te zijn?

Zolang ik een goed doel van dienst kan zijn, blijf ik mij inzetten. Maar het is waar dat ik het soms beu ben, als u het echt wilt weten.

Wilt u graag koning worden?

Kijk, een paar kilometers van hier zijn er para’s. Misschien moet ik eens met hen gaan spreken om Brussel te veroveren en een coup te plegen op het paleis? Dan zien we wel hoe dat verloopt.

Wat zou u het liefste zijn, een prins of een gewone burger?

Ik zou graag jou zijn.

Liever een gewone man?

Dat Laurent het liefst in een gewoon gezin was geboren, wisten intimi al. Maar het is de eerste keer dat de prins dit ook zelf duidelijk zo verwoordt. Hoewel hij geboren werd in een prinselijke familie, heeft hij niet echt een gelukkige jeugd gekend. Zijn ouders waren heel vaak afwezig en hadden ook geen band meer met elkaar. Filip en Astrid werden geregeld opgevangen door koning Boudewijn en koningin Fabiola, maar met Laurent heeft het nooit goed geklikt. De jongste zoon van Albert en Paola voelde zich het best met dieren om zich heen. Het liefst van al was hij veearts geworden met als bedoeling de taal van de dieren te begrijpen. Maar dat was hem niet gegund. Hij moest studies volgen die de regering voor hem had uitgekozen. Geen wonder dat het geen succes werd.

Prins op overschot

De afschaffing van de Salische wet in 1991 was opnieuw een slag in zijn gezicht. Vermits nu ook vrouwen recht op de troon kregen, schoven zijn zus Astrid en haar kinderen nu voor Laurent in de volgorde van de troonopvolging. Laurent stak toen niet onder stoelen of banken dat hij daar een complot in zag om hem weg te houden van de troon. Hij was ineens een ‘prins op overschot’, zoals Joke Vanhaeren het in haar biografie over Laurent zo treffend verwoordde. Toch probeerde hij zich nuttig te maken. Hij richtte een stichting voor dierenwelzijn op en zette zich in voor het milieu, in een tijd dat dit nog helemaal niet zo trendy was als nu. Dat had als gevolg dat niemand hem echt au sérieux nam. Hij werd vooral bekeken als de prins van de snelle motoren en de mooie vrouwen.

Nooit leren omgaan met geld

Omdat prins Laurent zonder welomlijnde opleiding of functie niet helemaal aan zijn lot kon worden overgelaten, werd in 2000 beslist hem een dotatie te geven. Nu moest hij zelf budgetteren. Maar voor iemand die nooit echt met geld heeft leren omgaan, was dat niet zo makkelijk. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de prins in 2007 voor de rechter moest getuigen tijdens het Marineschandaal. Budgetbeheer is nog altijd niet zijn sterkste kant. Zo moest Laurent onlangs 16.000 euro teruggeven aan de schatkist omdat hij een deel van zijn werkingsmiddelen voor privédoeleinden had gebruikt. Het leverde hem opnieuw flinke kritiek op vanuit alle hoeken van de bevolking.

Lees het volledige portret van prins Laurent deze maand in het magazine Royals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content