‘Prins Filip is volgend jaar koning, tenzij N-VA roet in het eten strooit’

‘Kroonprins Filip neemt volgend jaar het koningschap over van zijn vader Albert. Behalve als de N-VA een monsterscore haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen.’ Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir.

Er duiken opnieuw geruchten op over een mogelijke troonsafstand van koning Albert II ten voordele van zijn zoon, prins Filip. Volgens Le Soir circuleert een scenario waarbij de overdracht van het koningschap zich op 21 juli 2013 zou voltrekken.

Toch is er ook nu geen enkele officiële bevestiging te krijgen bij het Paleis, dat het bericht zelfs ontkent. Maar de krant verneemt het nieuws over de troonsbestijging van prins Filip in ‘politieke en diplomtieke kringen’ en in de omgeving van koning Albert zelf.

Rustige overgang

Op de bewuste datum zou de dan 79-jarige Albert bijna dag op dag twintig jaar op de Belgische troon zitten. Maar er spelen nog argumenten: 21 juli valt in een rustige politieke periode, het biedt de kans op een rustige overgang, de koning wordt er niet jonger op en sukkelt al enige tijd met zijn gezondheid.

Monsterscore voor N-VA

Toch kan een andere factor nog opspelen. Haalt het republikeinse N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen een monsterscore, dan zou het scenario herzien of minstens uitgesteld kunnen worden, luidt het in Le Soir.

De krant voorspelt dan een nieuwe crisis, waarbij Albert II opnieuw

een verzoenende rol zou moeten spelen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content