Prijzenoorlog aan de pomp

© Belga

De hoge diesel- en benzineprijs heeft een prijzenoorlog ontketend aan de pomp, met historische kortingen als resultaat. Tankstations geven tot 80 procent van hun winstmarge weg.

De hoge diesel- en benzineprijs heeft een ware prijzenoorlog ontketend aan de pomp, met historische kortingen als resultaat. Tankstations geven tot 80 procent van hun winstmarge weg. Een zegen voor de consument, slecht nieuws voor de overheid. Dat staat in de kranten De Morgen, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg.

De brandstofprijzen rijzen al enkele maanden de pan uit. De maximumprijs voor benzine komt inmiddels uit op 1,786 euro per liter. Voor een liter diesel betaal je maximaal 1,587 euro. Maar de facto wordt meer dan de helft van diesel en benzine verkocht met een korting tussen 10 en 16,5 eurocent per liter, zo blijkt uit een analyse door de website brandstofprijzen.be.

Dat er kortingen worden aangeboden, is niet nieuw. “Alleen gebeurt dat voor het eerst overal, niet alleen op drukke wegen of in verstedelijkte gebieden”, zegt brandstoffenspecialist Omer Coeckaerts in De Morgen. Bovendien zijn de kortingen historisch hoog.

Slecht nieuws voor staatskans

Deze concurrentie bedreigt echter de kleinere spelers en vrije pompen, die steeds minder ademruimte krijgen. De kortingen zijn ook slecht nieuws voor de staatskas, want de inkomsten van de fiscus dalen mee met de brandstofprijzen.

Maar volgens minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) komt de overheid niet in de problemen. “Twee weken geleden klonk het nog dat de overheid profiteert van de hoge benzineprijzen en nu zouden we verliezen. Ik denk dat beide evoluties elkaar compenseren”, aldus zijn woordvoerder in de krant. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content