Priester naar strafrechter voor schuldig verzuim bij zelfdoding

© istock

De Brugse raadkamer heeft een 57-jarige priester uit Brugge naar de correctionele rechtbank verwezen voor schuldig verzuim bij een zelfdoding. A.S. zocht geen hulp toen een 54-jarige man duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen en beroept zich op het biechtgeheim.

In oktober 2015 werd de priester opgebeld door A.V., die al langer met depressies kampte. Tijdens het lange telefoongesprek gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. Daarna volgden ook nog enkele sms’en. De weduwe van A.V. stelde zich vragen bij die contacten en diende een klacht in bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek is ondertussen helemaal afgerond. Het parket is van oordeel dat er voldoende bezwaren zijn om de verwijzing van de priester te vragen.

De Brugse raadkamer besliste woensdag dat de priester zich inderdaad voor de correctionele rechtbank zal moeten verantwoorden. Voor schuldig verzuim zou hij een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 riskeren. De priester beroept zich op zijn biechtgeheim, maar daar kan de burgerlijke partij zich absoluut niet in vinden. ‘We leven in een seculiere maatschappij. Als je mensen moet helpen, dan doe je dat ook’, aldus meester Patrick Martens.

De verdediging toonde begrip voor de beslissing van de raadkamer. ‘De raadkamer stelt dat het niet zijn taak is om over het biechtgeheim te oordelen, dat debat zal ten gronde moeten gevoerd worden’, aldus meester Jan Leysen. ‘We zullen op het proces proberen aantonen dat hij niet strafwaardig is. Het siert hem om zijn biechtgeheim te respecteren.’

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Partner Content