Postbodes sporen gestolen fietsen op met ‘CycloSafe’

Met de fiets naar het werk © Istock

Bpost heeft de ‘CycloSafe’ op de markt gebracht. Via het systeem kunnen fietsen geregistreerd worden en met de hulp van postbodes en politie bij diefstal weer worden opgespoord.

Bpost biedt vanaf nu de ‘CycloSafe’ aan, een systeem dat fietsen identificeert en helpt op te sporen. Postbodes uitgerust met een scanner kunnen fietsen met een CycloSafe lokaliseren. De politie kan een fiets die als gestolen werd opgegeven zo ook detecteren. Dat zei Kathleen Van Beveren van bpost bij de voorstelling van het nieuwe systeem.

Moeilijk te verwijderen chip

De CycloSafe is een veiligheidskoker met een chip die eenvoudig op een fiets aan te brengen is, maar moeilijk weer te verwijderen is. Eigenaars van een CycloSafe kunnen hun fiets online registreren en ook als vermist of gestolen opgeven. De postbodes scannen bewust fietsen met een CycloSafe en als ze een gestolen fiets tegenkomen, wordt via het systeem een bericht gestuurd naar de betrokken politiezones.

Terreinkennis postbodes

Het systeem werd ontwikkeld met Zetes, dat gespecialiseerd is in automatische identificatie. ‘Het idee is ontstaan na discussies met steden en gemeenten, die verklaarden dat in depots talrijke fietsen staan van wie ze de eigenaar niet kennen. Bovendien zijn fietsdiefstallen een groot probleem en bestonden er geen systemen die fietsen kunnen registreren én detecteren’, aldus Van Beveren.

CycloSafe past tot slot binnen de strategie van bpost ‘om nieuwe producten en diensten aan te bieden die de terreinkennis en aanwezigheid van de postbodes overal in België valoriseren’. De dienst start in Brugge, Brussel, Gent en Leuven. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content