“Politieopleiding moet minstens twee jaar duren”

© Belga

De directeur van de Oost-Vlaamse politieschool Patrick Van Parys pleit voor een langere politieopleiding.

Volgens Van Parys wordt het steeds moeilijker om in twaalf maanden een kwaliteitsvolle opleiding aan te bieden. “De samenleving verandert, de wetgeving wordt steeds complexer en de politieorganisatie verwacht meer van nieuwe politiemensen. Het is naar mijn mening niet houdbaar om de opleiding tot 12 maanden te beperken”, aldus Van Parys vrijdag tijdens de eedaflegging van 101 nieuwe agenten.

In de helft van de Europese landen duurt die opleiding minstens twee jaar, en dikwijls is die geaccrediteerd met een bachelordiploma als gevolg. “Binnen het kader van de Bologna-akkoorden moet onze opleiding in die richting evolueren, anders dreigen we de Europese trein te missen. Bovendien zal ook de internationale politiesamenwerking de komende jaren belangrijker worden. In het ‘Programma van Stockholm’ werd het uitwisselen van politiemensen al opgenomen.” Van Parys ziet dan ook een uitdaging in een samenwerking met het hoger onderwijs in Vlaanderen.

Volgens de VRT krijgt Van Parys steun van de Antwerpse en Limburgse collega’s, en wil een nationale werkgroep tegen 2015 klaar zijn met een hervorming van de opleiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content