Politieke kopstukken steunen campagne tegen kernwapens (video)

© Belga
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In een opvallende videoboodschap pleiten onder meer Jean-Luc Dehaene (CD&V), Guy Verhofstadt (Open VLD) en voormalig NAVO-voorzitter Willy Claes voor de nucleaire ontwapening van België.

Op het internet circuleert een filmpje waarin bekende gezichten vragen dat alle kernwapens die in Kleine-Brogel opgeslagen liggen, weggenomen zouden worden. Ze lanceren de oproep naar aanleiding van de betoging tegen de Amerikaanse kernwapens die plaatsheeft op 20 oktober in het Jubelpark in Brussel.

Opvallend is dat gewezen NAVO-topman Willy Claes en voormalig premiers, Guy Verhofstadt (Open VLD) en Jean-Luc Dehaene (CD&V) in het filmpje opduiken. Dehaene zat nochtans in de regering Martens VI die in 1985 kernraketten liet plaatsen in ons land. Maar nu klinkt het resoluut: “Kernwapens zijn onmenselijke, massavernietigingswapens”, aldus Dehaene.

Time to Go

Partijgenoot en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) liet onlangs echter weten dat België moeilijk kan dwarsliggen bij de beslissing van de NAVO om de kernwapens te moderniseren, meldt de VRT.

Aan de video werkten nog een hele resem andere bekende gezichten mee, zoals Groen-Kamerlid Eva Brems, zanger Raf Walschaerts, ACW-baas Patrick Develtere en schrijfster Kristien Hemmerechts. Ze steunen de campagne ‘Time to Go’ van de Belgische vredesbewegingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content