Het wetsvoorstel van de meerderheidspartijen om de aanhoudingstermijn van 24 uur naar 72 uur te verlengen haalde gisteren geen tweederdemeerderheid in de plenaire Kamer. Na de aanslagen in Parijs wilde de regering termijn verlengen, die in de terreurcommissie meermaals werd besproken. Maar gisteren ving de regering dus bot. Premier Charles Michel roept in een mededeling daarom de meerderheid op om vandaag een voorstel in te dien om de aanhoudingstermijn met 24 uur te verlengen 48 uur, zo stelt een persbericht van SP.A.

Oppositiepartij SP.A reageert verrast en vraagt de meerderheid om zich nog deze middag in de terreurcommissie te buigen over haar voorstel, dat ook voor een verlenging naar 48 uur pleit. 'De meerderheid kan zich die moeite besparen om een nieuw voorstel in te dienen. Ons voorstel om de aanhoudingstermijn te verlengen naar 48 uur ligt al anderhalf jaar in het parlement te wachten. Als de meerderheid nu nog met een eigen voorstel komt, dan is dat pure stemmingmakerij', zegt commissielid Hans Bonte (SP.A).

Bonte zegt deze namiddag in de Commissie terreur naar de finale behandeling van zijn voorstel te vragen. 'We kunnen het ons niet meer permiteren om nog langer te wachten met de verlenging. De premier moet geen nieuw initiatief nemen , hij moet gewoon zijn ijdelheid aan de kant zetten', klinkt het.

Wat zal de SP.A dan doen als de premier toch een apart voorstel indient om de aanhoudingstermijn te verlengen tot 48 uur? 'Voor ons maakt het niet uit wie het voorstel indient, in tegenstelling tot de meerderheid doen wij niet mee aan deze politieke spelletjes en profileringsdrang. Wij zullen dat voorstel dan ook bekijken', zegt Bonte.

Sophie de Wit (N-VA), die ook zetelt in de commissie terreur, vindt het voorstel van Bonte onvoldoende. 'Het voorstel staat niet toe om de aanhouding van 48 uur nadien nog te verlengen, ook al wordt dat grondig gemotiveerd door een onderzoeksrechter. Bonte plakt op de huidige tijdsspanne gewoon een extra 24 uur, en dat voldoet niet aan de noden van onze onderzoekers.'

Het wetsvoorstel van de meerderheidspartijen om de aanhoudingstermijn van 24 uur naar 72 uur te verlengen haalde gisteren geen tweederdemeerderheid in de plenaire Kamer. Na de aanslagen in Parijs wilde de regering termijn verlengen, die in de terreurcommissie meermaals werd besproken. Maar gisteren ving de regering dus bot. Premier Charles Michel roept in een mededeling daarom de meerderheid op om vandaag een voorstel in te dien om de aanhoudingstermijn met 24 uur te verlengen 48 uur, zo stelt een persbericht van SP.A.Oppositiepartij SP.A reageert verrast en vraagt de meerderheid om zich nog deze middag in de terreurcommissie te buigen over haar voorstel, dat ook voor een verlenging naar 48 uur pleit. 'De meerderheid kan zich die moeite besparen om een nieuw voorstel in te dienen. Ons voorstel om de aanhoudingstermijn te verlengen naar 48 uur ligt al anderhalf jaar in het parlement te wachten. Als de meerderheid nu nog met een eigen voorstel komt, dan is dat pure stemmingmakerij', zegt commissielid Hans Bonte (SP.A).Bonte zegt deze namiddag in de Commissie terreur naar de finale behandeling van zijn voorstel te vragen. 'We kunnen het ons niet meer permiteren om nog langer te wachten met de verlenging. De premier moet geen nieuw initiatief nemen , hij moet gewoon zijn ijdelheid aan de kant zetten', klinkt het. Wat zal de SP.A dan doen als de premier toch een apart voorstel indient om de aanhoudingstermijn te verlengen tot 48 uur? 'Voor ons maakt het niet uit wie het voorstel indient, in tegenstelling tot de meerderheid doen wij niet mee aan deze politieke spelletjes en profileringsdrang. Wij zullen dat voorstel dan ook bekijken', zegt Bonte. Sophie de Wit (N-VA), die ook zetelt in de commissie terreur, vindt het voorstel van Bonte onvoldoende. 'Het voorstel staat niet toe om de aanhouding van 48 uur nadien nog te verlengen, ook al wordt dat grondig gemotiveerd door een onderzoeksrechter. Bonte plakt op de huidige tijdsspanne gewoon een extra 24 uur, en dat voldoet niet aan de noden van onze onderzoekers.'