Politiek akkoord over nieuw Brussels voetbalstadion mét piste

Het nieuwe stadion moet komen op parking c van de Heizelvlakte, op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. © Belga

De voorkeur van Vlaanderen en Brussel gaat uit naar een stadion met piste, met beweegbare tribune en zonder dichtschuivend dak.

Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Brusselse collega Rudi Vervoort hebben een akkoord ondertekend waarin zezich uitspreken voor een nieuw nationaal voetbalstadion, waarbij de voorkeur uitgaat uit naar een stadion mét atletiekpiste. Daarmee komt een einde aan weken van politiek gekrakeel over een stadion met of zonder piste.

EK Voetbal 2020

Het politieke akkoord over het nieuw stadion was nodig met het oog op de kandidatuurstelling van Brussel als speelstad voor het EK Voetbal in 2020.

Ook daarover is een intentieverklaring overeengekomen tussen de federale, Vlaamse en Brusselse regering. Zo kan Brussel zich kandidaat stellen om één van de steden te worden waar het EK zal doorgaan.

In het addendum staat dat er tegen eind oktober een haalbaarheidsstudie moet komen over een stadion met piste. Ook is overeen gkomen dat het stadion wordt gefinancierd met privémiddelen, dus zonder overheidssubsidies.

Er is ook een veiligheidsplan nodig – de politie van Grimbergen, waar het stadion komt, is alleen niet opgewassen tegen de veiligheidsrisico’s – en een akkoord over de mobiliteit.

Voor en tegen piste

Voor- en tegenstanders kibbelen al weken over het nieuwe stadion dat moet komen op parking c van de Heizelvlakte, op het grondgebied van de gemeente Grimbergen.

Tegenstanders van de piste wezen op de financiële meerkost en de technische haalbaarheid. Voorstanders van de piste wezen op het belang van de piste voor de Memorial Van Damme.

In een eerste reactie op Twitter spreekt Steven Martens, ceo van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), van “een belangrijke stap vooruit”. “Dank aan alle partijen en medewerkers”, luidt het. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content