Politie over frauduleuze mail: ‘Wij sturen nooit e-mails voor boetes’

Politie © Belga

Over heel Vlaanderen duikt een frauduleuze e-mail, met vraag tot betalen van een boete, op die zogezegd van de politie is. Niet betalen, waarschuwt de politie.

De frauduleuze mail die de lokale politie Kempen Noord-Oost dinsdag handenvol werk bezorgde, is in zowat heel Vlaanderen opgedoken. Ook andere politiekorpsen waarschuwen via mail, Twitter of Ffacebook dat het om een poging tot oplichting gaat.

In de mail staat dat de ontvanger van de mail nog een boete moet betalen voor een (niet bestaande) verkeersovertreding maar de politie roept op zeker niet tot betaling over te gaan. De politie zegt op de VRT-radio dat zij aanmaningen om te betalen nooit via e-mail stuurt, maar altijd via een brief.

De mail is een variant op de beruchte phishing e-mails die van een bank of telecombedrijf afkomstig lijken en om vertrouwelijke informatie zoals bankrekeningnummers of creditcardgegevens vragen. De afgelopen dagen werd ook NMBS slachtoffer van bedriegers die in naam van de vervoersmaatschappij e-mails stuurden.

Boete

In deze versie staat dat de ontvanger nog een bedrag van 103,5 euro moet betalen voor een verkeersboete, waarna een link volgt om de betaling meteen online door te voeren. Wie niet betaalt, riskeert volgens de verzender een nog hogere boete.

Dinsdag meldde de politie Kempen Noord-Oost dat ze overstelpt was met telefoontjes van bezorgde inwoners omdat de afzenders van de mail gebruik maakten van een aantal gegevens van de politie.

Intussen blijkt dat ook elders dezelfde mail is opgedoken. Onder meer de korpsen van de zones AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel), KLM (Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise), Grimbergen, Hamme-Waasmunsters, Vlas (Kortrijk/Kuurne/Lendelede), Sint-Niklaas, Rupel, GLM (Geel/Laakdal/Meerhout) en Hazodi (Hasselt/Zonhoven/Diepenbeek) waarschuwen hun inwoners via mail, facebook, twitter en hun websites voor de frauduleuze email.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content