Politicoloog Carl Devos: ‘Cordon sanitaire moet vandaag beter worden verantwoord’

Filip Dewinter © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent) vindt dat politieke partijen die het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang handhaven, beter – lees: concreter – moeten uitleggen waarom dat nog nodig is. ‘De klassieke, vage uitleg dat die partij fundamentele rechten en vrijheden met de voeten treedt, werkt niet meer,’ zegt hij.

Devos vindt dat de parlementsleden van Vlaams Belang die op bezoek gingen bij de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad, onder wie Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, daar heel gemakkelijk mee wegkomen.

‘Een tik op de vingers is in deze toch een vrij beperkte sanctie. Voor een partij die zich een fatsoenlijker imago wil aanmeten om mee te surfen op het succes van een Donald Trump of een Marine Le Pen, is het cruciaal om consequent te zijn. Wie zich profileert als een ‘propere’ partij, kan niet toelaten dat prominente figuren zich verbinden aan extremistische partijen’, aldus Devos. ‘Dat Vlaams Belang en Gouden Dageraad overeenkomstige programmapunten hebben, is dan van secundair belang’.

Cordon sanitaire

In een tweet schreef Devos: ‘Alleen al omdat VB weigert om haar leden die neonazi’s opzoeken uit de partij te zetten, is met VB besturen een ondraaglijke gedachte’. Een verwijzing naar de discussie over het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

N-VA-staatssecretaris Theo Francken zei vrijdag in De afspraak op Canvas dat hij tegen het cordon sanitaire is, maar dat samenwerken met Vlaams Belang op praktische bezwaren stuit. Hij verwees onder meer naar de figuur van Filip Dewinter in Antwerpen. In een reactie liet Dewinter weten dat hij bereid is om daarvoor een stap opzij te zetten.

In De zevende dag op Eén voegde VB-voorzitter Tom Van Grieken toe dat de eerste voorwaarde om met N-VA samen te werken in een bepaalde stad of gemeente een inschrijvingsstop voor nieuwkomers is. Dat is heel extreem standpunt, vindt Devos.

Argumenten

Devos is dan ook niet tegen het cordon sanitaire, maar pleit er wel voor om de discussie op een andere manier te voeren. ‘Het cordon is in feite een intellectueel luie constructie en er wordt vandaag te weinig geargumenteerd waarom het er nog moet zijn. De klassieke uitleg dat het programma van Vlaams Belang in strijd is met fundamentele rechten en vrijheden, is te vaag. Die ‘muur van verontwaardiging’ werkt niet meer in deze tijden. N-VA is op bepaalde punten ook radicaal, maar er is wel een fundamenteel verschil tussen beide partijen.’

‘Men moet concreet maken wat de precieze struikelblokken zijn om samen te werken met Vlaams Belang. Dat een partij zich niet distantieert van leden die tegen de regels in samen heult met neonazi’s, is bijvoorbeeld een valabel argument volgens mij’.

Belang

Over de gevolgen van het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang, blijven de meningen verdeeld. Devos: ‘Er zullen altijd mensen zijn die beweren dat het cordon een goudmijn is en de partij aantrekkelijker heeft gemaakt. Omgekeerd is door het cordon een stem voor Vlaams Belang ook altijd een nutteloze stem geweest. Of dat de partij nu net groot maakt of klein houdt, is moeilijk te becijferen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content