De wegen lagen er glad bij deze ochtend. Deze winterprik is het gevolg van opklaringen deze nacht, zegt weerman Eddy De Mey: 'Als je je 's nachts goed toedekt in bed, dan heb je het warm. Sla je de dekens weg, dan krijg je koud. Zo werkt het ook met het weer: bewolking bedekt de aarde en houdt ze wat warmer.' Bovendien is de wind gaan liggen. In tegenstelling tot wat de mensen vaak denken, wordt het dan frisser.

Uitzonderlijk zachte december en januari

Dat deze wintertemperaturen pas eind januari opgetekend worden, is niets nieuws, zegt De Mey: 'Ook al waren december en januari dit jaar uitzonderlijk zacht, in ons land zijn zachte winters niet ongewoon. In Vlaanderen ging het kwik volgens de waarnemingen enkel in Retie en Semmerzake licht onder nul. '

Wie graag sneeuw wil, moet die hoop echter niet wegsteken: 'De uitzonderingen bevestigen de regel. De erg strenge winter van 1956, toen op de Schelde geschaatst werd, kwam pas op gang begin februari. En ook vorig jaar viel er nog sneeuw in april.' Het kan dus nog flink gaan winteren.

Droog en zonnig

Voor vandaag verwacht De Mey dat het droog blijft, met flinke zonnige perioden. Over het oosten van het land komt meer bewolking voor. De wind waait eerst zwak uit veranderlijke richtingen. Later zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.

De maxima stranden op 2 graden in de Hoge Venen, en 5 tot 7 graden elders. De ondergrens ligt in de Ardennen op - 3 graden, en op plus 3 graden vlak aan zee.

Hoewel er vanavond overal brede opklaringen komen, zal de bewolking vanuit het westen tijdens de nacht toenemen, aldus De Mey. Morgen is er veel bewolking, maar het blijft droog. Enkel tijdens de ochtenduren is over het westen een spatje regen mogelijk.

Sneeuw in de Ardennen?

Voor het einde van de week voorspelt De Mey een zondag die droog en helder begint. Later neemt de bewolking toe gevolgd door regen vanuit het westen. Maandag en dinsdag vallen er van tijd tot tijd buien. In de Ardennen waar het kouder is valt de neerslag soms onder een winterse vorm. In de tweede helft van de week wordt het overal kouder met algemene nachtvorst. Overdag komt het kwik nog net boven het vriespunt uit. (SD/Belga)

De wegen lagen er glad bij deze ochtend. Deze winterprik is het gevolg van opklaringen deze nacht, zegt weerman Eddy De Mey: 'Als je je 's nachts goed toedekt in bed, dan heb je het warm. Sla je de dekens weg, dan krijg je koud. Zo werkt het ook met het weer: bewolking bedekt de aarde en houdt ze wat warmer.' Bovendien is de wind gaan liggen. In tegenstelling tot wat de mensen vaak denken, wordt het dan frisser. Dat deze wintertemperaturen pas eind januari opgetekend worden, is niets nieuws, zegt De Mey: 'Ook al waren december en januari dit jaar uitzonderlijk zacht, in ons land zijn zachte winters niet ongewoon. In Vlaanderen ging het kwik volgens de waarnemingen enkel in Retie en Semmerzake licht onder nul. 'Wie graag sneeuw wil, moet die hoop echter niet wegsteken: 'De uitzonderingen bevestigen de regel. De erg strenge winter van 1956, toen op de Schelde geschaatst werd, kwam pas op gang begin februari. En ook vorig jaar viel er nog sneeuw in april.' Het kan dus nog flink gaan winteren. Voor vandaag verwacht De Mey dat het droog blijft, met flinke zonnige perioden. Over het oosten van het land komt meer bewolking voor. De wind waait eerst zwak uit veranderlijke richtingen. Later zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.De maxima stranden op 2 graden in de Hoge Venen, en 5 tot 7 graden elders. De ondergrens ligt in de Ardennen op - 3 graden, en op plus 3 graden vlak aan zee.Hoewel er vanavond overal brede opklaringen komen, zal de bewolking vanuit het westen tijdens de nacht toenemen, aldus De Mey. Morgen is er veel bewolking, maar het blijft droog. Enkel tijdens de ochtenduren is over het westen een spatje regen mogelijk.Voor het einde van de week voorspelt De Mey een zondag die droog en helder begint. Later neemt de bewolking toe gevolgd door regen vanuit het westen. Maandag en dinsdag vallen er van tijd tot tijd buien. In de Ardennen waar het kouder is valt de neerslag soms onder een winterse vorm. In de tweede helft van de week wordt het overal kouder met algemene nachtvorst. Overdag komt het kwik nog net boven het vriespunt uit. (SD/Belga)