Groefkopadders zoals ratelslangen behoren tot de schrikwekkendste wezens op aarde. En dat tot in het graf, zo blijkt. De eerste gedachte die bij iemand die met het reptiel geconfronteerd wordt, zal opkomen, is hoogstwaarschijnlijk 'vluchten' of 'doden'. Maar bij dat laatste zit een addertje onder het gras (vergeeft u de woordspeling): tot uren na de onthoofding kan de kop van zulke slangen nog in de aanval gaan en een giftige beet toedienen.

Hier is geen sprake van zwarte magie, maar van een perfect natuurlijk fenomeen. Groefkopadders hebben een bepaald orgaan tussen de ogen en de neusopening, dat als temperatuurzintuig werkt. Het zogenaamde groeforgaan kan de warmte van de prooi waarnemen, zodat ook in het donker een trefzekere beet mogelijk is.

Ook na de dood blijft het orgaan werkzaam, soms zelfs tot uren lang. Wie in die tijdspanne in de buurt van de kop van het reptiel komt, kan voor een onaangename verrassing komen te staan.

In bovenstaande video was de onthoofde adder zijn eigen slachtoffer. De kop valt het achtergebleven lichaam genadeloos aan en stort zichzelf in een tweede gruwelijke dood.

Groefkopadders zoals ratelslangen behoren tot de schrikwekkendste wezens op aarde. En dat tot in het graf, zo blijkt. De eerste gedachte die bij iemand die met het reptiel geconfronteerd wordt, zal opkomen, is hoogstwaarschijnlijk 'vluchten' of 'doden'. Maar bij dat laatste zit een addertje onder het gras (vergeeft u de woordspeling): tot uren na de onthoofding kan de kop van zulke slangen nog in de aanval gaan en een giftige beet toedienen.Hier is geen sprake van zwarte magie, maar van een perfect natuurlijk fenomeen. Groefkopadders hebben een bepaald orgaan tussen de ogen en de neusopening, dat als temperatuurzintuig werkt. Het zogenaamde groeforgaan kan de warmte van de prooi waarnemen, zodat ook in het donker een trefzekere beet mogelijk is.Ook na de dood blijft het orgaan werkzaam, soms zelfs tot uren lang. Wie in die tijdspanne in de buurt van de kop van het reptiel komt, kan voor een onaangename verrassing komen te staan.In bovenstaande video was de onthoofde adder zijn eigen slachtoffer. De kop valt het achtergebleven lichaam genadeloos aan en stort zichzelf in een tweede gruwelijke dood.