In een raamakkoord tussen de overheid en de Whanganui River iwi, de lokale Maori, wordt afgesproken dat de rivier rechtspersoonlijkheid krijgt, vergelijkbaar met die van bedrijven.

Het akkoord is een belangrijke overwinning voor de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en komt er na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

De rivier wordt nu erkend als een "geïntegreerd, levend geheel", met rechten en belangen. De rivier krijgt twee voogden, waarvan de ene aangewezen wordt door de overheid en de andere door de Maori.

In de meeste landen hebben rivieren geen enkel recht, en kunnen ze geen rechtszaak aanspannen als ze bedreigd worden. Ecuador kende dergelijke rechten vier jaar geleden wel toe aan rivieren en wouden in een nieuwe grondwet. (IPS/INM)

In een raamakkoord tussen de overheid en de Whanganui River iwi, de lokale Maori, wordt afgesproken dat de rivier rechtspersoonlijkheid krijgt, vergelijkbaar met die van bedrijven. Het akkoord is een belangrijke overwinning voor de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en komt er na een van de langst lopende rechtszaken in het land. De rivier wordt nu erkend als een "geïntegreerd, levend geheel", met rechten en belangen. De rivier krijgt twee voogden, waarvan de ene aangewezen wordt door de overheid en de andere door de Maori. In de meeste landen hebben rivieren geen enkel recht, en kunnen ze geen rechtszaak aanspannen als ze bedreigd worden. Ecuador kende dergelijke rechten vier jaar geleden wel toe aan rivieren en wouden in een nieuwe grondwet. (IPS/INM)