In 1960 dwaalden nog meer dan 2.000 noordelijke witte neushoorns over de aardbol, zo meent het Wereld Natuur Fonds (WNF). Slechts 24 jaar later werd dat aantal door stropers tot vijftien herleid. Nu, in 2015, blijven nog vijf dieren over: twee vrouwtjes leven in gevangenschap, Sudan en twee andere vrouwtjes brengen hun dagen door in het Ol Pejeta-reservaat in Kenia.

Twee vrouwelijke en twee mannelijke neushoorns werden in 2009 overgebracht uit een zoo in Tsjechië. De bedoeling was om hen te laten paren in een meer natuurlijk klimaat. Maar er werden geen nakomelingen op de wereld gebracht en het tweede mannetje, Suni, liet Sudan alleen achter toen hij op 34-jarige leeftijd in oktober 2014 overleed.

Sudan in 2010., Reuters
Sudan in 2010. © Reuters

Laatste hoop op nageslacht

De 40-jarige Sudan is dus de laatste hoop op een nageslacht voor de noordelijke witte neushoorn en een mogelijke redding van de ondergang. Daarom wordt het dier nu de klok rond bewaakt door gewapende wachters in het Keniaanse reservaat. Ook werden radiotransmitters op Sudan aangebracht, om elke stap te controleren.

Tot slot werd de hoorn verwijderd, als voorzorgsmaatregel. Stropers verkopen de hoorns vanaf zo'n 75.000 dollar (ongeveer 70.000 euro) per kilogram.

'De enige reden waarom we Sudans hoorn verwijderd hebben, is om stropers weg te houden', zo vertelt Elodie Sampere van het reservaat op de Huffington Post. 'Zonder hoorn, hebben stropers er geen baat bij. We deden dit louter om het dier veilig te stellen.'

Wachters in gevaar

Maar ook de veiligheid van de wachters zelf is in gevaar. 'Er is een stijgende vraag naar de hoorns en naar ivoor waardoor we vaak te maken krijgen met stropers. Hoewel we een groot deel kunnen afweren, riskeren we geregeld ons leven tijdens de job', verklaarde een van de wachters, Simor Irungo, op de website World of Animals.

Zwarte neushoorn

De noordelijke witte neushoorn in Centraal-Afrika (Ceratotherium simum cottoni) is niet de eerste om met uitsterven bedreigd te zijn. Een soort die niet gered kon worden, was de zwarte neushoorn in West-Afrika (Diceros bicornis longipes). Afgelopen dagen een hot item op sociale media, waarbij het verdwijnen van de soort herdacht werd: dat terwijl het uitsterven van de westelijke zwarte neushoorn reeds in 2011 officieel bevestigd werd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Datzelfde jaar werd ook gemeld dat de laatste dagen van de Javaanse neushoorn (Rhinoceros sondaicus) geteld waren: de laatste van Vietnam werd in 2010 gedood.

In 1960 dwaalden nog meer dan 2.000 noordelijke witte neushoorns over de aardbol, zo meent het Wereld Natuur Fonds (WNF). Slechts 24 jaar later werd dat aantal door stropers tot vijftien herleid. Nu, in 2015, blijven nog vijf dieren over: twee vrouwtjes leven in gevangenschap, Sudan en twee andere vrouwtjes brengen hun dagen door in het Ol Pejeta-reservaat in Kenia.Twee vrouwelijke en twee mannelijke neushoorns werden in 2009 overgebracht uit een zoo in Tsjechië. De bedoeling was om hen te laten paren in een meer natuurlijk klimaat. Maar er werden geen nakomelingen op de wereld gebracht en het tweede mannetje, Suni, liet Sudan alleen achter toen hij op 34-jarige leeftijd in oktober 2014 overleed.De 40-jarige Sudan is dus de laatste hoop op een nageslacht voor de noordelijke witte neushoorn en een mogelijke redding van de ondergang. Daarom wordt het dier nu de klok rond bewaakt door gewapende wachters in het Keniaanse reservaat. Ook werden radiotransmitters op Sudan aangebracht, om elke stap te controleren.Tot slot werd de hoorn verwijderd, als voorzorgsmaatregel. Stropers verkopen de hoorns vanaf zo'n 75.000 dollar (ongeveer 70.000 euro) per kilogram.'De enige reden waarom we Sudans hoorn verwijderd hebben, is om stropers weg te houden', zo vertelt Elodie Sampere van het reservaat op de Huffington Post. 'Zonder hoorn, hebben stropers er geen baat bij. We deden dit louter om het dier veilig te stellen.'Maar ook de veiligheid van de wachters zelf is in gevaar. 'Er is een stijgende vraag naar de hoorns en naar ivoor waardoor we vaak te maken krijgen met stropers. Hoewel we een groot deel kunnen afweren, riskeren we geregeld ons leven tijdens de job', verklaarde een van de wachters, Simor Irungo, op de website World of Animals.De noordelijke witte neushoorn in Centraal-Afrika (Ceratotherium simum cottoni) is niet de eerste om met uitsterven bedreigd te zijn. Een soort die niet gered kon worden, was de zwarte neushoorn in West-Afrika (Diceros bicornis longipes). Afgelopen dagen een hot item op sociale media, waarbij het verdwijnen van de soort herdacht werd: dat terwijl het uitsterven van de westelijke zwarte neushoorn reeds in 2011 officieel bevestigd werd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Datzelfde jaar werd ook gemeld dat de laatste dagen van de Javaanse neushoorn (Rhinoceros sondaicus) geteld waren: de laatste van Vietnam werd in 2010 gedood.