Een man die oorspronkelijk afkomstig is van de eilandrepubliek Kiribati, wil de eerste persoon worden die een erkenning als 'klimaatvluchteling' krijgt. Hij wil zijn zaak nu voor het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland brengen, zo heeft zijn advocaat bekendgemaakt.

Leven in gevaar

Ioane Teitiota verblijft al acht jaar in Nieuw-Zeeland, maar zijn werkvisum is al sinds 2010 verlopen. Toch hoopt hij, samen met zijn vrouw Erika en zijn drie in Nieuw-Zeeland geboren kinderen, in het land te kunnen blijven.

Teitiota benadrukt dat het leven van hem en zijn gezinsleden in gevaar komt als terug ze worden gestuurd naar Kiribati. Die laaggelegen eilandstaat in de Stille Oceaan wordt namelijk bedreigd door de stijgende zeespiegel. Het zoute en vervuilde water tast bovendien de watervoorraad op het eiland aan.

Regeringsbeslissing

Michael Kidd, de advocaat van Teitiota, benadrukt dat het nog niet duidelijk is of de zaak van zijn cliënt ook daadwerkelijk door de rechtbank behandeld zal worden.

Een rechtbank in Auckland had Teitiota in 2013 al eens in het ongelijk gesteld, nadat hij beroep had aangetekend tegen de regeringsbeslissing om zijn aanvraag voor het vluchtelingenstatuut te verwerpen. (Belga/AVE)

Een man die oorspronkelijk afkomstig is van de eilandrepubliek Kiribati, wil de eerste persoon worden die een erkenning als 'klimaatvluchteling' krijgt. Hij wil zijn zaak nu voor het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland brengen, zo heeft zijn advocaat bekendgemaakt.Ioane Teitiota verblijft al acht jaar in Nieuw-Zeeland, maar zijn werkvisum is al sinds 2010 verlopen. Toch hoopt hij, samen met zijn vrouw Erika en zijn drie in Nieuw-Zeeland geboren kinderen, in het land te kunnen blijven.Teitiota benadrukt dat het leven van hem en zijn gezinsleden in gevaar komt als terug ze worden gestuurd naar Kiribati. Die laaggelegen eilandstaat in de Stille Oceaan wordt namelijk bedreigd door de stijgende zeespiegel. Het zoute en vervuilde water tast bovendien de watervoorraad op het eiland aan.Michael Kidd, de advocaat van Teitiota, benadrukt dat het nog niet duidelijk is of de zaak van zijn cliënt ook daadwerkelijk door de rechtbank behandeld zal worden.Een rechtbank in Auckland had Teitiota in 2013 al eens in het ongelijk gesteld, nadat hij beroep had aangetekend tegen de regeringsbeslissing om zijn aanvraag voor het vluchtelingenstatuut te verwerpen. (Belga/AVE)