Teitiota en zijn gezin verhuisden een aantal jaren geleden naar Nieuw-Zeeland. Onlangs verstreek zijn visum en de immigratiediensten op Nieuw-Zeeland wilden hem terugsturen. Daarop vroeg Teitiota asiel aan. Een merkwaardig verzoek, omdat Teitiota in eigen land niet bedreigd wordt en niet hoeft te vrezen voor vervolging op basis van zijn ras, religie of politieke opvattingen.

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten velden dan ook een negatief oordeel, maar Teitiota heeft deze week beroep aangetekend. Volgens zijn advocaat Michael Kitt wordt zijn cliënt en zijn gezin op Kiribati, een lage archipel in de Stille Zuidzee, bedreigd door het milieu. Grote delen van de archipel lopen regelmatig onder water en het laat zich aanzien dat ook de overige inwoners van Kiribati in de toekomst zullen moeten uitwijken.

Volgens Kitt kan de zaak van zijn cliënt een precedent vormen, niet enkel voor de 100.000 inwoners van Kiribati, maar voor alle bevolkingsgroepen die bedreigd worden door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De toenemende klimaatdreiging creërt volgens hem een nieuwe groep vluchtelingen, wier rechten tot dusver niet internationaal erkend worden. Een uitspraak in beroep volgt eind deze maand. (Belga/TV)

Teitiota en zijn gezin verhuisden een aantal jaren geleden naar Nieuw-Zeeland. Onlangs verstreek zijn visum en de immigratiediensten op Nieuw-Zeeland wilden hem terugsturen. Daarop vroeg Teitiota asiel aan. Een merkwaardig verzoek, omdat Teitiota in eigen land niet bedreigd wordt en niet hoeft te vrezen voor vervolging op basis van zijn ras, religie of politieke opvattingen. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten velden dan ook een negatief oordeel, maar Teitiota heeft deze week beroep aangetekend. Volgens zijn advocaat Michael Kitt wordt zijn cliënt en zijn gezin op Kiribati, een lage archipel in de Stille Zuidzee, bedreigd door het milieu. Grote delen van de archipel lopen regelmatig onder water en het laat zich aanzien dat ook de overige inwoners van Kiribati in de toekomst zullen moeten uitwijken. Volgens Kitt kan de zaak van zijn cliënt een precedent vormen, niet enkel voor de 100.000 inwoners van Kiribati, maar voor alle bevolkingsgroepen die bedreigd worden door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De toenemende klimaatdreiging creërt volgens hem een nieuwe groep vluchtelingen, wier rechten tot dusver niet internationaal erkend worden. Een uitspraak in beroep volgt eind deze maand. (Belga/TV)