In Peking gaat deze week de top door van de Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) en daarom verwacht de Chinese stad met meer dan 20 wereldleiders hoog bezoek. Hoewel de extreme luchtvervuiling een gevaar voor de gezondheid van de burgers vormt, is het de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin en de Japanse Shinzo Abe die ervoor zorgt dat het stadsbestuur het schaamrood op de wangen krijgt.

Vakantie en gratis toerisme

De top is een belangrijke internationale vergadering waar regionale handel en investeringen besproken zullen worden. Peking wil niet dat de prominente figuren daar met maskers gefotografeerd worden. Daarom moet de lucht proper zijn. Het gebruik van auto's wordt beperkt, fabrieken en bouwsites worden gesloten en ook crematoria moeten het vuur van hun ovens doven.

Volgens Chinese staatsmedia hebben de autoriteiten alle fabrieken binnen 200 kilometer van het stadscentrum gesloten en bevolen alle bouwwerken te staken tijdens de bijeenkomst. Auto's met even en oneven nummerplaten mogen enkel op de baan zijn op afwisselende dagen. Scholen en overheidskantoren hebben zes dagen vakantie gekregen gedurende de top, maar zullen die dagen moeten inhalen tijdens de volgende weekends. De burgers van Peking krijgen evenwel gratis toegang tot toeristische attracties in de naburige Hebei-provincie, wat lijkt op een manier om de bevolking uit de stad te krijgen gedurende het evenement.

Geen verbrandingen

Een belangrijk crematorium in de stad, Babaoshan, verbiedt het gedurende de eerste twee weken van november om kledij te verbranden: een traditie om de doden van kledij te voorzien in het hiernamaals. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Daarnaast wordt burgers gevraagd geen vuur te stoken in open ruimtes en hun afval op te ruimen.

De top wordt georganiseerd in nieuwe hotels en centra aan de kust van het meer Yangi in het Huairou-district, dat bestaat uit landbouwdorpen en bergen op zo'n twee uur rijden van het stadscentrum. Behalve voor nieuwe gebouwen, werd ook gezorgd voor de restauratie van een deel van de Chinese Muur.

Probleem niet kunnen verstoppen

Peking heeft ook de veiligheidsmaatregelen versterkt met ontelbare controles, checkpoints en patrouilles. Staatsmedia vergelijken de maatregelen voor de APEC-top met die van de Olympische Spelen in 2008, aldus de Britse krant.

De luchtvervuiling in de stad bereikte echter 'gevaarlijke' niveaus tijdens de maand oktober, wat doorgaans een periode is waarin pollutie geen probleem stelt vanwege de hevige winden en lage temperaturen. Ook dinsdag 4 november, was de lucht wit en registreerde de Amerikaanse ambassade de luchtkwaliteit als 'heel ongezond'. Of hoe de stad alsnog aan de extreme luchtvervuiling herinnerd wordt, ondanks de eveneens extreme overheidsmaatregelen om het probleem te verstoppen.

In Peking gaat deze week de top door van de Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) en daarom verwacht de Chinese stad met meer dan 20 wereldleiders hoog bezoek. Hoewel de extreme luchtvervuiling een gevaar voor de gezondheid van de burgers vormt, is het de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin en de Japanse Shinzo Abe die ervoor zorgt dat het stadsbestuur het schaamrood op de wangen krijgt.De top is een belangrijke internationale vergadering waar regionale handel en investeringen besproken zullen worden. Peking wil niet dat de prominente figuren daar met maskers gefotografeerd worden. Daarom moet de lucht proper zijn. Het gebruik van auto's wordt beperkt, fabrieken en bouwsites worden gesloten en ook crematoria moeten het vuur van hun ovens doven.Volgens Chinese staatsmedia hebben de autoriteiten alle fabrieken binnen 200 kilometer van het stadscentrum gesloten en bevolen alle bouwwerken te staken tijdens de bijeenkomst. Auto's met even en oneven nummerplaten mogen enkel op de baan zijn op afwisselende dagen. Scholen en overheidskantoren hebben zes dagen vakantie gekregen gedurende de top, maar zullen die dagen moeten inhalen tijdens de volgende weekends. De burgers van Peking krijgen evenwel gratis toegang tot toeristische attracties in de naburige Hebei-provincie, wat lijkt op een manier om de bevolking uit de stad te krijgen gedurende het evenement.Een belangrijk crematorium in de stad, Babaoshan, verbiedt het gedurende de eerste twee weken van november om kledij te verbranden: een traditie om de doden van kledij te voorzien in het hiernamaals. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Daarnaast wordt burgers gevraagd geen vuur te stoken in open ruimtes en hun afval op te ruimen.De top wordt georganiseerd in nieuwe hotels en centra aan de kust van het meer Yangi in het Huairou-district, dat bestaat uit landbouwdorpen en bergen op zo'n twee uur rijden van het stadscentrum. Behalve voor nieuwe gebouwen, werd ook gezorgd voor de restauratie van een deel van de Chinese Muur.Peking heeft ook de veiligheidsmaatregelen versterkt met ontelbare controles, checkpoints en patrouilles. Staatsmedia vergelijken de maatregelen voor de APEC-top met die van de Olympische Spelen in 2008, aldus de Britse krant.De luchtvervuiling in de stad bereikte echter 'gevaarlijke' niveaus tijdens de maand oktober, wat doorgaans een periode is waarin pollutie geen probleem stelt vanwege de hevige winden en lage temperaturen. Ook dinsdag 4 november, was de lucht wit en registreerde de Amerikaanse ambassade de luchtkwaliteit als 'heel ongezond'. Of hoe de stad alsnog aan de extreme luchtvervuiling herinnerd wordt, ondanks de eveneens extreme overheidsmaatregelen om het probleem te verstoppen.