Caraïbische eilanden gaan volledig voor groene energie

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een aantal Caraïbische eilanden heeft een akkoord gesloten om volledig over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen.

Caraïbische politici en experten in hernieuwbare energie hebben tijdens een driedaagse bijeenkomst op het privé-eiland Necker van miljardair en CEO van de Virgin Group, Richard Branson besloten dat een aantal Caraïbische naties diesel achterwege zal laten en de stap naar groene energie zal zetten.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de non-profitorganisatie ‘Carbon War Room’, opgericht door Branson om opwarming van de aarde tegen te gaan. De bedoeling is dat de eilanden minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en zich voorbereiden op de klimaatverandering.

CO2-neutraal

St. Lucia, Turks, Caicos en de Britse Maagdeneilanden zouden het pact na de bijeenkomst al hebben ondertekend. De bedoeling is tien eilanden zover te krijgen de stap te zetten naar volledige energievoorziening uit hernieuwbare bronnen en op die manier CO2-neutraal te worden.

Het project startte al in Aruba, waar een windmolenpark werd opgericht en er nog meer op komst zijn. De Britse Maagdeneilanden zouden van plan zijn energie uit afval te halen en hebben de straatverlichting al vervangen met efficiëntere LED-lampen. De eilandengroep zou ook al een klimaatstrategie hebben opgesteld en opende daarbij een milieufonds dat gefinancierd zal worden door belastingen van inwoners en bezoekers.

Goedkope groene energie

De regio is erg afhankelijk van fossiele brandstoffen en haalt bijna alle elektriciteit uit de verbranding van ingevoerde olie en diesel. De eilanden hebben te kampen met enorm hoge elektriciteitskosten omdat ze geen toegang hebben tot goedkope energie. Daarvoor is hun markt namelijk te klein. Zo tellen de Britse Maagdeneilanden slechts ongeveer 31.000 inwoners. Bovendien is de infrastructuur gebrekkig en bereiken leveranciers op lange termijn een virtueel monopolie.

Door nieuwe groene energieprojecten te lanceren, kunnen de kosten worden gedrukt. Het is de bedoeling dat hernieuwbare energie goedkoper wordt dan energie uit fossiele brandstoffen.

De Caraïbische eilanden hebben een hoge werkloosheidsgraad en het gebruik van de dure fossiele brandstoffen doet de economie meer kwaad dan goed. Voor vele landen is het voorlopig nog veel te kostelijk om volledig over te schakelen op hernieuwbare energie. Maar voor kleinere gebieden zoals in de Caraïben, is het een logische oplossing. Als het project daar slaagt en de kosten gedrukt zijn, zou het ook elders ingang kunnen vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content