De index, een publicatie van GermanWatch en het Climate Action Network Europe, meet de uitstoot per hoofd van de bevolking, trends op het gebied van uitstoot, het gebruik van hernieuwbare energie en energiezuinigheid van 58 landen.

België is ten opzichte van vorig jaar negen plaatsen gestegen op de ranglijst. Dat is vooral te danken aan inzet op het gebied van hernieuwbare energie, energiezuinigheid en klimaatbeleid. Op uitstoot van broeikasgassen scoort België nog slecht.

"Dit is op zich een goed resultaat", geeft Wendel Trio van Climate Action Network aan. "De index is niet enkel een weergave van wat de overheid doet, maar ook van de inspanningen van burgers en industrie. Ons land krijgt daarnaast goede punten voor de expertise die we delen op Europees niveau."

Rolmodel

Denemarken voert voor het vijfde jaar op rij de lijst aan. Hoewel het land nog steeds niet het predicaat 'zeer goed' krijgt, is Denemarken volgens de onderzoekers een rolmodel als het gaat om klimaatbescherming. Het land voert een effectief klimaatbeschermingsbeleid, waarin hernieuwbare energie en energiezuinigheid een belangrijke plaats hebben.

Met een 32ste plaats op de ranglijst valt Nederland in de categorie slecht scorende landen, samen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het allerslechtst presteren Australië, Kazachstan en Saoedi-Arabië.

De Climate Change Performance Index laat de eerste drie plaatsen op de index open. Geen enkel van de 58 landen valt qua prestaties in de categorie 'zeer goed'. (IPS/TE)

De index, een publicatie van GermanWatch en het Climate Action Network Europe, meet de uitstoot per hoofd van de bevolking, trends op het gebied van uitstoot, het gebruik van hernieuwbare energie en energiezuinigheid van 58 landen.België is ten opzichte van vorig jaar negen plaatsen gestegen op de ranglijst. Dat is vooral te danken aan inzet op het gebied van hernieuwbare energie, energiezuinigheid en klimaatbeleid. Op uitstoot van broeikasgassen scoort België nog slecht. "Dit is op zich een goed resultaat", geeft Wendel Trio van Climate Action Network aan. "De index is niet enkel een weergave van wat de overheid doet, maar ook van de inspanningen van burgers en industrie. Ons land krijgt daarnaast goede punten voor de expertise die we delen op Europees niveau."Denemarken voert voor het vijfde jaar op rij de lijst aan. Hoewel het land nog steeds niet het predicaat 'zeer goed' krijgt, is Denemarken volgens de onderzoekers een rolmodel als het gaat om klimaatbescherming. Het land voert een effectief klimaatbeschermingsbeleid, waarin hernieuwbare energie en energiezuinigheid een belangrijke plaats hebben.Met een 32ste plaats op de ranglijst valt Nederland in de categorie slecht scorende landen, samen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het allerslechtst presteren Australië, Kazachstan en Saoedi-Arabië.De Climate Change Performance Index laat de eerste drie plaatsen op de index open. Geen enkel van de 58 landen valt qua prestaties in de categorie 'zeer goed'. (IPS/TE)