Peking verdwijnt regelmatig onder een dikke laag, gelige smog. Maar de dodelijke luchtverontreiniging die de stad momenteel teistert, is zo erg dat de gegevens over de luchtkwaliteit op de Amerikaanse ambassade gewoonweg 'Beyond Index' aangeven.

De ambassade gebruikt de zogenaamde air quality index (AQI), die de PM 2,5 meet (deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer per kubieke meter). Dergelijke deeltjes zijn klein genoeg om ingeademd te worden en schade aan de longen aan te richten. Een index van boven de 100 wordt als 'ongezond voor kwetsbare groepen' beschouwd en alles boven de 400 wordt gezien als 'risicovol' voor iedereen. De AQI eindigt op 500.

Lanzhou vuilste stad van China
Maar Peking is verrassend genoeg niet de meest vervuilde stad in China. Op basis van een andere en vaker aangewende meetmethode, ook gebruikt door de Wereld Gezondheidsorganisatie, die de PM10 meet, is deze dubieuze eer weggelegd voor de stad Lanzhou in de noordwestelijke provincie Gansu.

De stad die helemaal bovenaan de lijst van meest vervuilde steden in 's werelds grootste economieën staat, is de Indiase stad Ludhiana (zie grafiek). Peking komt niet voor in de grafiek omdat die de meeste vervuilde stad in elk land oplijst. Peking staat wel in de lijst van meeste vervuilde steden in de wereld.

Het Chinese ministerie van Milieu heeft ondertussen beloofd om de luchtkwaliteit in de steden beter te monitoren op verschillende vervuilers zoals PM 2,5, koolstofmonoxide, ozon en zwaveldioxide. (TE)

Peking verdwijnt regelmatig onder een dikke laag, gelige smog. Maar de dodelijke luchtverontreiniging die de stad momenteel teistert, is zo erg dat de gegevens over de luchtkwaliteit op de Amerikaanse ambassade gewoonweg 'Beyond Index' aangeven. De ambassade gebruikt de zogenaamde air quality index (AQI), die de PM 2,5 meet (deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer per kubieke meter). Dergelijke deeltjes zijn klein genoeg om ingeademd te worden en schade aan de longen aan te richten. Een index van boven de 100 wordt als 'ongezond voor kwetsbare groepen' beschouwd en alles boven de 400 wordt gezien als 'risicovol' voor iedereen. De AQI eindigt op 500. Lanzhou vuilste stad van China Maar Peking is verrassend genoeg niet de meest vervuilde stad in China. Op basis van een andere en vaker aangewende meetmethode, ook gebruikt door de Wereld Gezondheidsorganisatie, die de PM10 meet, is deze dubieuze eer weggelegd voor de stad Lanzhou in de noordwestelijke provincie Gansu. De stad die helemaal bovenaan de lijst van meest vervuilde steden in 's werelds grootste economieën staat, is de Indiase stad Ludhiana (zie grafiek). Peking komt niet voor in de grafiek omdat die de meeste vervuilde stad in elk land oplijst. Peking staat wel in de lijst van meeste vervuilde steden in de wereld. Het Chinese ministerie van Milieu heeft ondertussen beloofd om de luchtkwaliteit in de steden beter te monitoren op verschillende vervuilers zoals PM 2,5, koolstofmonoxide, ozon en zwaveldioxide. (TE)