Dat kondigde de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aan.

"Met minstens 1.338 neushoorns is het aantal Afrikaanse neushoorns dat door stropers gedood werd voor het zesde jaar op rij gestegen", zo meldde het IUCN in een verklaring. "Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008", zo zei de ngo die gevestigd is in Zwitserland.

Internationaal is de verkoop van hoorns van neushoorns verboden sinds 1977, maar het duurde tot 2008 vooraleer ook Zuid-Afrika zich daarbij aansloot. In dat land leeft 80 procent van de wereldpopulatie van neushoorns.

Daling in Zuid-Afrika

Sindsdien is de stroperij geëxplodeerd in Afrika, en de IUCN schat dat in die tijd minstens 5.940 neushoorns gestroopt werden. De laatste twee jaar is de stroperij in Kenia afgenomen, en in 2015 daalde het aantal gedode neushoorns in Zuid-Afrika voor het eerst sinds 2008.

"Jammer genoeg wordt deze vooruitgang teniet gedaan door een alarmerende toename van stroperij in andere landen, zoals in Namibië en Zimbabwe," zo stelde Inger Andersen, de directeur-generaal van de IUCN. De diersoort wordt bedreigd door de grote vraag naar hoorns in Azië, waar men gelooft in de geneeskrachtige of potentieverhogende eigenschappen ervan.

(Belga/RR)

Dat kondigde de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aan. "Met minstens 1.338 neushoorns is het aantal Afrikaanse neushoorns dat door stropers gedood werd voor het zesde jaar op rij gestegen", zo meldde het IUCN in een verklaring. "Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008", zo zei de ngo die gevestigd is in Zwitserland. Internationaal is de verkoop van hoorns van neushoorns verboden sinds 1977, maar het duurde tot 2008 vooraleer ook Zuid-Afrika zich daarbij aansloot. In dat land leeft 80 procent van de wereldpopulatie van neushoorns. Sindsdien is de stroperij geëxplodeerd in Afrika, en de IUCN schat dat in die tijd minstens 5.940 neushoorns gestroopt werden. De laatste twee jaar is de stroperij in Kenia afgenomen, en in 2015 daalde het aantal gedode neushoorns in Zuid-Afrika voor het eerst sinds 2008. "Jammer genoeg wordt deze vooruitgang teniet gedaan door een alarmerende toename van stroperij in andere landen, zoals in Namibië en Zimbabwe," zo stelde Inger Andersen, de directeur-generaal van de IUCN. De diersoort wordt bedreigd door de grote vraag naar hoorns in Azië, waar men gelooft in de geneeskrachtige of potentieverhogende eigenschappen ervan.(Belga/RR)