Piryns: ‘De Wever stuurde foute publieke opinie De Blokkendoos niet bij’

© ImageGlobe

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de gemoederen opgehitst na vermeend seksueel misbruik in kleuterschool De Blokkendoos, stelt Groen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft nagelaten het allochtonen versus autochtonenverhaal rond de massahysterie na vermeend seksueel misbruik in kleuterschool De Blokkendoos te corrigeren. Dat vindt oppositiepartij Groen, die ervoor pleit het vertrouwen tussen ouders en leerkrachten te herstellen in plaats van verdere polariserende uitspraken te doen.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is dan weer van mening dat het stadsbestuur klacht moet indienen tegen de personen die de geruchten rond misbruik hielpen en nog steeds helpen verspreiden.

Groen Antwerpen wijst erop dat massahysterie van alle tijden en culturen is. Een wij-zijdenken aan het verhaal van De Blokkendoos koppelen, hoort dus niet, vindt Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns. Niet alleen het voormalig lid van Sharia4Belgium dat de gemoederen mee zou hebben opgehitst is daar volgens haar schuldig aan, ook burgemeester Bart De Wever zou een belangrijke rol spelen.

“Hij heeft geen stappen ondernomen om de foute publieke opinie bij te sturen. Nu leeft er een sterk allochtonen versus autochtonen-verhaal. Alsof de ouders alleen allochtonen waren en de leerkrachten alleen autochtonen, maar dat beeld klopt niet, ” vindt Piryns.

VB-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Filip Dewinter vindt dan wel weer dat er sprake is van een “cultureel-religieus geïnspireerde massahysterie”. Het stadsbestuur moet volgens hem klacht indienen tegen de extremisten die van die situatie misbruik maakten. “Via een klacht met burgerlijke partijstelling kan de stad er tevens voor zorgen dat de schade die de stad en het stedelijk onderwijs hebben opgelopen ten gevolge van de hetze vergoed wordt door de aanstokers,” besluit hij.

Nieuwe naam

De kleuterschool op het Antwerpse Kiel die in juni in opspraak kwam omwille van vermeend seksueel misbruik van kindjes door een van de kleuterjuffen, verandert volgend schooljaar van naam. ‘De Blokkendoos’ zal voortaan ‘Creatopolis’ heten, meldt de regionale televisiezender atv.

De naamsverandering heeft niets te maken met de heisa die in de school is ontstaan omwille van vermeend seksueel misbruik door een van de kleuterjuffen, maar kadert binnen
een “hertekening van de merkenarchitectuur”, die al maanden geleden in een nieuwsbrief was aangekondigd, liet directeur van het Antwerpse Stedelijk Onderwijs, Frank Noten weten in TerZake op Canvas.

De algemeen directeur bevestigde ook dat de kleuterjuf op 2 september niet meer in dezelfde school zal starten, maar dat ze elders binnen de organisatie aan de slag gaat. De juf had daar zelf om gevraagd. “Gelukkig zijn we als organisatie voldoende groot om haar een andere job aan te kunnen bieden”, aldus Noten.

Intussen werken de school en bij uitbreiding het hele Stedelijk Onderwijs Antwerpen aan het herstellen van de vertrouwensband met de ouders. Het gerechtelijk onderzoek naar het vermeende misbruik loopt nog steeds en volgens het parket zijn er tot op heden nog geen aanwijzingen dat de kleuterjuf in kwestie iets verkeerd heeft gedaan.

Na de massahysterie die enkele weken geleden door de geruchten ontstond, lijkt het echter lang niet evident dat de kleuterschool volgend schooljaar zomaar met een schone lei van start zal kunnen gaan. Daarom wordt er de komende anderhalve maand nog intensief overlegd.

Vertrouwen herstellen

Om de twee weken houdt het Stedelijk Onderwijs alvast een overlegmoment met het schoolteam. Ook met de ouderraad zijn gesprekken opgestart. Voor de start van het schooljaar zal er op 30 augustus nog een ultieme samenkomst gehouden worden waarop iedereen die een band heeft met de school welkom is.

Het schoolteam, de ouders en de kinderen kunnen er dan onder begeleiding samen het nieuwe schooljaar voorbereiden. Ook in de loop van het schooljaar zullen er nog activiteiten plaatsvinden om het wederzijds vertrouwen te herstellen. Intussen zou er ook al één klacht zijn ingediend tegen de mogelijk valse beschuldigingen die over de kleuterjuf werden geuit. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content