Philippe Close verdient als burgemeester 30 à 40 procent minder dan voordien

Philippe Close © Belga

Toekomstig Brussels burgemeester Philippe Close wil duidelijke boodschappen versturen na de storm die de stad en zijn partij PS heeft moeten doorstaan door de Samusocial-zaak. Hij zal enkel nog de mandaten overhouden die rechtstreeks verbonden zijn met het burgemeesterschap en neemt ontslag uit het Brussels Parlement.

Aangezien hij het voorzitterschap van de waterintercommunale Vivaqua aan zich voorbij zal laten gaan, blijft zijn vergoeding beperkt tot die van burgemeester.

“Mijn salaris krimpt met 30 tot 40 procent. Dat is een duidelijk signaal dat ik meteen stel tegenover mijn partij en de burgers om hun verloren vertrouwen terug te winnen”, verklaarde Close in de uitzending “A votre avis” (RTBF). “Met duidelijke boodschappen kunnen we opnieuw aan de slag en de mensen heroveren”. Volgens de nieuwe burgemeester is er geen probleem met het feit dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet de stemmenkampioen was.

Na oud-burgemeester Freddy Thielemans en Yvan Mayeur telden ook Faouzia Hariche, Karine Lalieux en Ahmed El Ktibi meer voorkeurstemmen. “We hebben geen conflict gehad, wellicht omwille van mijn technische kwaliteiten als kabinetchef van Thielemans en als schepen”, aldus Close.

Een ploeg leiden doe je in team en met een project, voegde hij eraan toe. Ondanks de zware druk op de PS en zijn voorzitter als gevolg van de opeenvolgende affaires, behoudt Philippe Close alle vertrouwen in zijn mentor Elio Di Rupo.

Close was zijn woordvoerder tot hij naar de stad Brussel trok. “Ik ben een trouw persoon. Ik weet wat ik aan Elio Di Rupo te danken heb, ik was zijn woordvoerder. En ik weet wat de partij hem verschuldigd is. Hij heeft ervaring en is één van de populairste mensen in Wallonië. Hij moet het roer in handen houden en het schip niet verlaten als dat slagzij maakt”.

Partner Content